People of Sofia или как се ловят лица по улиците на София - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
People of Sofia или как се ловят лица по улиците на София
Автор: Мария Ангелова

Колекция от лица и истории – това е фотографският проект People of Sofia.

Обективът на фотографа Вихрен Георгиев улавя онези хора от София, които в тълпата на улицата подминавате, а забелязвате чак когато ги видите, лайкнати от половината си приятели, някъде из потока в социалните мрежи. „За споделяне или за просто вдъхновение“, както се твърди в описанието на сайта People of Sofia.

За това как се намират интересните кадри, как се разказва история само с една снимка и какви са хората на София - ето какво ни разказа Вихрен (няколко кадъра можете да разгледате и в нашата галерия):

- Кой е Вихрен Георгиев?

- Роден съм в Бъргас, до 18-годишнината ми живеех в Русе, а след казармата дойдох в София. Фотографията ме влече от малък. Както ученик участвах в училищния кръжок. След дълги години пауза отново се захванах да снимам. Бих казал, че ми е хоби, макар че имам и снимки в списания и различни уебсайтове. За мен снимането е забавление, интерес, увлечение, приключение.

- Как се роди People of Sofia?

- Снимам хора от доста години. Почти навсякъде, където съм бил, те са ми много по-интересни от забележителностите в даден град. Хората за мен са най-точният критерий за атмосферата на дадено място. Имам албум People във личната ми фейсбук страница от 2009 г. с всякакви хора от България и чужбина. Идеята да добавя след People и of Sofia дойде от сайта Humans of New York. Така, с близо сто снимки само от София стартира страницата.

- Ти ли откриваш интересните кадри или те те откриват?

- Мисля, че се откриваме взаимно. Те се откриват пред мен, а аз ги виждам. Но трябва да можеш да гледаш. В това отношение се смятам за късметлия. Не съм от хората, които застават на някое място и чакат дадена ситуация или интересен човек. Повечето ми снимки са в движение, абсолютно неочаквани, случайни.

30922

- Как се разказват истории само с една снимка?

- И трудно, и лесно. Има снимки, в които виждам една история, някой друг - съвсем друга. В много от коментарите под снимките разбирам за неща, които не съм забелязал до този момент. Мога да кажа, че за мен историите са в лицата на хората, там искам и да е акцентът, това търся най-често. Истории има и в дребните детайли - в облеклото, в жеста, в момента. Фотографията е малко лъжовно изкуство, но хубавото е, че ни дава възможност от един кадър да отпушим фантазията си, да видим неща, които може и да не са това в действителност, но да са това, което търси нашата душевност, житейският ни опит.

- Случвало ли се е някой да се види на снимка и да не е доволен, че е попаднал в кадър?

- Случвало се е, да. За година и половина съм имал няколко случая, в които съм получавал съобщения, че хората не искат да са на страницата. Просто свалям снимката им. Няма драма. Всеки има своите лични доводи и най-малкото, което мога да направя, е да се съобразя с тях. За моя радост и удоволетворение повечето хора се харесват.

30928

- Според твоето виждане какви са хората на София?

- Различни. Като във всеки град по света. Има всякакви. Според мен ни липсва самочувствие, малко трябва да се позамогнем, да спрем да се притесняваме как ще ни възприемат другите и да бъдем повече себе си, това, което чувстваме и искаме да сме. Не е лесно, но не е и много трудно.

- Кое е любимото ти място за снимане?

- Централната част на града. Там хората са най-ранообразни, не обръщат много внимание около себе си, забързани, динамични, стичащи се от всички краища на града и света.

* 

Фотографският проект People of Sofia можете да следите във фейсбук или на сайта му

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин