Петър Георгиев изкачва световни върхове с китарата си - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Петър Георгиев изкачва световни върхове с китарата си
Автор: Мария Ангелова

Един вдъхновяващ музикант-пътешественик с китара-пътешественик

Първото изречение на Петър Георгиев е „последните години живея точно както съм си мечтал“. Как да не продължиш да четеш и как да не чуеш парчетата му, сътворени из всички краища на планетата през последните три години!

Петър Георгиев пътува по света, въоръжен с компактната си китара. Първият му албум „Inspirations”(„Вдъхновения“) ще можеш да чуеш на живо на 30 ноември (сряда), от 20 часа в Чешкия център, София. Освен музика, на събитието ще звучат и разкази за пътуванията на Петър от Алпите и Кавказ до Южна Америка и Хималаите.

Всяко парче в албума е композирано или аранжирано на някое много магическо място и носи "вкуса" на този момент. Музиката е базирана на джаза, но с много различни нюанси - реге, чача, суинг, самба.

Ето какво още ни разказа Петър за музиката и пътешествията:

- Кой е Петър Георгиев и какви са мечтите му?

- Аз съм професионален музикант (свиря на китара) и за радост, последните години живея точно както съм си мечтал. Правя това, което ме кара да се чувствам най-пълноценно, а именно - свиря музиката, която харесвам, и прекарвам много време сред природата и в пътуване. А наскоро записах и дебютния си албум, в който са включени песните, които съм написал по време на пътешествията си!

- Кога и как за първи път засвири на китара?

- На китара започнах да свиря още в училище. Бях 8-9-и клас и много харесвах рок и блус музиката. Имах няколко съученици, които свиреха на китара около мен и беше въпрос на време докато се престраша да пробвам няколко акорда. Неусетно годините минават и ето ни тук сега.

Парчето Summit Fever, изпълнено на фона на Еверест, вр. Кала Патар (5550 м) в Хималаите

- Кога и как за първи път се влюби в планините?

- На планина обичам да ходя от дете. Моите родители се опитваха направят така, че да прекараме уикенда сред природата. Заедно с брат ми ни водеха често на Витоша, където и най-любимата ми пътека - тази от квартал Драгалевци до Голи връх.

- Какво за теб е вдъхновението?

- Необяснимо явление, което се случва в много специални моменти. Забелязал съм, че магията на вдъхновението (поне при мен) е най-силна при състояние на много балансирана енергия и начин на живот. Нещо, което се постига по-трудно в градски условия…

- Разкажи ни за някое от местата, на които си свирил и композирал?

- Миналата година (2015 г.) бях два месеца в Южна Америка - Перу и Боливия. През тези два месеца пътувах доста и видях какво ли не - лами, магията на Мачу Пикчу, красотата на различни части на Андите, най-голямото солно езеро в света - Салар де Уюни, и мокрите земи в началото на амазонската джунгла. По време на един от трековете в Кордилера Уайуаш в Перуанските Анди ми се въртеше една натрапчива мелодия в главата, която впоследствие аранжирах с компактната си travel китара. Така се роди парчето Cuatrococha's groove, което е част от дебютния ми албум и свирим редовно с бандата ми Harlem Jazz.

- Без какво никога не тръгваш на път?

- Никога не тръгвам на път без раница с най-необходимата екипировка, моята travel китара Washburn и най-вече огромна доза ентусиазъм и жажда за приключения и нови изживявания.

- Кой е върхът, който мечтаеш да изкачиш (буквално и метафорично)?

- Travel китарата ми вече е била на връх Чачани (6057 м) в Андите, връх Кала Патар (5555 м) в Хималаите и връх Елбрус (5642 м) в Кавказ. Не знам дали ще я кача на по-високо, но определено има още доста интересни планини, където може да я заведа.

- Кое е следващото място, на което мечтаеш да се озовеш със своята китара?

- Много искам да отида отново в Латинска Америка - Еквадор, Колумбия, Панама, Коста Рика, Никарагуа и Ямайка.

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка, на която си седял?

- Едно от най-любимите ми места е връх Мусала и точно там се намира пейката с най-хубава гледка, на която съм седял. От нея се вижда цял Северен Пирин, цяла Източна Рила, Родопите, Стара планина… Невероятна красота, която не може да не те смири и вдъхнови! 

*

Присъединете се към фейсбук събитието тук и следете за новини. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин