Петте правила на щастливата ваканция - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Петте правила на щастливата ваканция
Автор: Мира Янева
Петте правила на щастливата ваканция

Простичко и лесно е, колкото и звучи - да пътувате щастливо и то само в пет правила. Взети назаем от идеите на Позитивната психология, петте принципа на щастливата ваканция са известни със съкращението PERMA - позитивно отношение, ангажираност, връзки, смисъл и постижение. Крайният резултат според последователите на това течение в психологията е постигане на хармония със себе си и извличане на пълно удовлетворение от това, което правите.

Позитивно отношение. Тук водещ е принципът "Добротата се отплаща". Когато пътувате, имате много възможности да комуникирате с хора - независимо дали ще отстъпите таксито на някого или ще успокоите плачещо бебе в самолета. Изследванията показват, че ако успявате да направите десет добри неща на ден, най-голяма полза от това имате самите вие. 

Ангажираност. За да почувствате истинска наслада от това, което правите, трябва то изцяло да ангажира вниманието ви. Затова тук водещо е правилото "Правете по-малко, наслаждавайте се повече". Например, решили сте да прекарате 10 дни в Италия. Казвате си - ще бия толкова път дотам, трябва да извлека максимума. Затова прекарвате два дни в Рим, един ден във Флоренция, един във Венеция, един в Милано и т.н. - така никое от тези места няма достатъчно време, за да ви впечатли. Няма как да разберете какво прави дадено място уникално за толкова кратък отрязък от време.

Връзки. С кого пътувате е по-важно от това закъде пътувате. Ако се замислите, е точно така. Може да сте на най-райското ъгълче на планетата, но ако спътникът ви непрестанно мърмори, оплаква се или просто не се разбирате - ваканцията може да се превърне в кошмар. 

Смисъл. Тук съветът е: пазарувайте смисъл, не вещи. Докато сте на екскурзия, вие преживявате куп неща, с които после ще си спомняте това място. Много често хората отиват в Австралия и си купуват сувенир-бумеранг, който обаче няма връзка с почивката им. 

Постижение. Излизайте по-често в отпуска, живейте по-дълго! Много хора са склонни да не ползват отпуската си или да я прекарват вкъщи пред телевизора. Проучванията недвусмислено доказват, че хората, които си вземат редовно отпуската и пътуват през нея, са по-продуктивни на работа, по-здрави и живеят по-дълго.

 

Тази статия ви беше интересна? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук! 

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин