Пейката като начин за постигане на разбирателство - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пейката като начин за постигане на разбирателство
Автор: Валери Ставрев

Човешките взаимоотношения са едно от най-сложните и деликатни неща на този свят. Известно е, че идеални връзки няма и във всяка понякога възникват конфликтни моменти и ситуации. Те водят до напрежение и отдалечаване на партньорите, а нерядко и до раздяла, независимо от това колко дълго двама души са били заедно и колко сериозни са нещата, довели до „скъсването”.

И тогава се появява въпросът: възможно ли е отношенията да се възстановят и поправят и най-важното – как? Според народния фолклор семейните проблеми се оправят в кревата. Твърде спорно е дали и доколко това е така. Може би затова в Русия са доста популярни така наречените „скамейки на помирението”. Идеята е на художника Пьотр Александрович Хрисанов, създал през 2000 г. скулптура, разположена в градския парк на Сочи, наречена Пейка на помирението камья примирения). Тя представлява две основи във формата на куб и мраморна плоча върху тях, чиято повърхност обаче не е равна, а е изработена като две наклонени към центъра плоскости. Така седналите в двата края на пейката, под влияние на гравитацията неизбежно се придвижват един към друг и се оказват опрени рамо до рамо – най-добрия начин за помирение. При това не само между съпрузи и партньори, а и между приятели, а защо не и между врагове.

За десетина години идеята е пресъздадена по различен начин в много градове на Русия - Москва, Омск, Таганрог, Вологда и др., където са направени подобни пейки. Авторите им са дали воля на фантазията си по отношение на техния облик и материали за изработка. Тази в град Видное в Подмосковието, освен с характерната за този вид пейки форма с по-ниска и вдлъбната централна част, се отличава и с фигурите на котка и куче в прегръдка, като символ на това, че дори вечно враждуващите могат да се помирят.

Такава пейка има дори в едно от фоайетата на Московския градски съд. На нея е изписано едно от прозренията на римския историограф Тит Ливий: „Постигнатият мир е по-добър и надежден от очакваната победа”.

Текстът е изпратен от Валери Ставрев за рубриката Стани автор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин