Пиенето на кафе удължава живота, но... - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пиенето на кафе удължава живота, но...
Автор: Peika.bg
Пиенето на кафе удължава живота, но...

Може би и вие сте един от милионите хора, които обичат да започват утрото си с кафе, за да се заредят с енергия за предстоящия ден!

Или пък предпочитате да пиете първото си кафе, когато сте на работа, или за да повдигнете жизнеността си след обяда. Независимо от вашия навик за пиене на кафе, последните проучвани сочат, че консумирането на ароматната напитка удължава живота.

Споровете дали кафето е полезно или вредно често изплуват сред темите за нашето здраве. Високото съдържание на кофеин и статусът му на симулант го правят потенциално пристрастяващо вещество, ако се консумира в прекалено големи количества. Кафето не е препоръчително и за бременни, защото бебето в утробата не може да преработи кофеина. От друга страна кафето е богато на антиоксиданти, облекчава мускулни болки и подобрява кратковременната памет.

Пиенето на кафе удължава живота, но...

Изследване, проведено от Националния институт за рака в САЩ и Северозападния университет, използвайки данни от британската Biobank, измерва смъртността при 500 000 души за период от 10 години. Изследователите анализират броя на кафетата, консумирани средно всеки ден. Те проучват и връзката между кофеина и метаболизма на човека.

Според събраните данни, хората, които пият между 1 и 8 чаши кафе на ден, имат съответно между 6% -14% по-нисък шанс за ранна или преждевременна смърт.

Пиенето на кафе удължава живота, но...

В повечето случаи се препоръчва не повече от 400 мг кофеин на ден, което се равнява на 3-4 чаши кафе. Според проучването обаче хората, които пият по 8 чаши кафе на ден, имат по-малък шанс за ранна смърт. Тук трябва да се отбележи, че някои хора преработват кофеина много по-бързо от други и затова количество от 8 чаши кафе на ден не е проблем за тях. Дори напротив, действа им благоприятно.

Пиенето на кафе удължава живота, но...

Нека тези данни обаче не ви превръщат в кофеинови маниаци. Трябва да знаете, че добавките в кафето като: захар, мляко, сметана само могат да влошат здравето ви, вместо да го подобрят. Вземете под внимание и вашата лична толерантност към кофеина, за да прецените по колко кафета е добре да пиете на ден. В крайна сметна всичко в разумни граници би било по-полезно за вас, отколкото залитането в крайности.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин