Пикник по парижански – у-ля-ля! - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пикник по парижански – у-ля-ля!
Автор: Peika.bg

Хляб и зрелища ни трябват – още римляните са го казали и от хилядолетия насам си е все така. За Париж бихме добавили – и вино. Във френската столица багетите са божествени, а зрелищата са навсякъде – под формата на паркове като за крале, мостове над Сена, пейки и гълъби, Айфелови кули и всякакви такива. Класическото парижанско пребиваване неизменно включва пикник в парка. Ето какво ви трябва и къде да го намерите.

Вино

В Париж има много специализирани магазини за вино. Ако разбирате от вина, там ще получите отличен съвет. Бутилка обикновено френско вино в супермаркет струва от 2 евро нагоре. Изберете бутилка с метална капачка или не забравяйте тирбушона! На Шан дьо Марс (полето пред Айфеловата кула) най-често чуваната фраза измежду пикникуващите е „Извинете, имате ли тирбушон?“

Хляб

Топъл, хрупкав, ухаещ – такъв хляб в най-различни форми можете да купите от всяка една от многобройните пекарни, които са на всеки ъгъл по парижките улици. Само в тези с надпис "Artisan Boulanger" всичко се приготвя на място, така че изберете някоя от тях. Има специални хлебчета за сандвичи. Ако си вземете цяло хлебче, можете да помолите да ви го нарежат в пекарната. Една багета струва между 1 и 2 евро.

Сирене

Десетките видове френски сирена са идеални за добавка към прясната багета. В специалните магазини за сирена – Fromageries – можете да си загубите половин ден в избиране. Ако искате да пазарувате по-евтино, влезте в хранителен магазин или супермаркет, където изборът също не е малък, но цените са по-ниски.

Плодове и зеленчуци

Добавете към сандвича си пресни зеленчуци или се заредете с витамини от плодове. Почти всеки район на Париж си има открит пазар за пресни продукти, който отваря рано сутрин и работи до към 14 часа. Тези пазари са по-добър избор от супермаркетите, където плодовете и зеленчуците може да са преседели дълго време.

Кроасани

Кроасаните заслужават отделна графа, защото сте в Париж все пак. Тук ги правят най-пухкави, най-въздушни, най-невероятно вкусни, дори да са без пълнеж или само с масло. Носът ви ще ви отведе до най-близката сладкарница (pâtisserie), където за 2-3 евро можете да пробвате кишове, тарти, кроасани с различни пълнежи...

Палачинки

Палачинката (crêpe) е друга висша кулинарна форма на Париж. От 1-ви до 5-ти район палачинка на улицата ще ви струва между 3 и 5 евро (в зависимост от мястото и плънката), а в ресторант ще платите минимум 7 евро. Опитайте с пълнеж от течен шоколад, банани или просто захар.

Къде да седнем на пикник

Ако искате не просто пейка, а добавка от романтика и красива гледка, някои от най-популярните дестинации за пикник са Шан дьо Марс с изглед към Айфеловата кула, Люксембургските градини, градините на двореца Тюйлери, както и всяко подходящо парченце от крайбрежието на Сена. Bon Appétit!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин