Пирамидите Гюимар – голямата загадка на Тенерифе - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пирамидите Гюимар – голямата загадка на Тенерифе
Автор: Ралица Василева

Пирамидите Гюимар са най-голямата загадка, свързана с остров Тенерифе. Открити през 1991 г., днес тези уникални структури са на територията на етнографски парк със същото име. Той се намира в град Гюимар в източната част на острова, на около 50 км от столицата му – Санта Крус де Тенерифе. Тук освен, че ще видите самите пирамиди, в музея към парка ще научите и много за тяхната история, за хипотезите и изследванията, свързани с изучаването им, а освен това ще видите и богата експозиция, посветена на проучванията и плавателната дейност на основния им откривател – норвежецътТур Хейердал.


Пирамидите са стъпаловидни с правоъгълна форма и са шест на брой. За построяването им не е използван хоросан, изградени са изцяло от вулканични камъни. Смята се, че са се използвали като част от местната система за напояване и обработка на земята. В началото на XIX век, когато са били изградени, те са били 9, но останалите са били разрушени. Пирамидите предизвикват интерес у много учени. При по-късни изследвания е установено, че те са построени така, че да са ориентирани към изгрева при зимното слънцестоене и към залеза при лятното слънцестоене. Поради този факт се предполада, че те са имали и астрономически функции, една от които е била да показват ключовите дати от аграрния цикъл.

Норвежкият мореплавател и етнограф Тур Хейердал прави изследвания и установява, че тези пирамиди са построени по подобие на пирамидите в Мексико и Перу – места от другата страна на Атлантическия океан. Наред с многото си други теории, той допуска и че Канарските острови са били древна корабна база при пътуванията между Средиземноморието и Северна и Южна Америка, много преди откриването на Америка през XV век. А през 1970 г. Хейердал на практика доказва, че е възможно да се измине такова разстояние като се използват древни плавателни методи и технологии – той плава от северната част на Мароко до Барбадос с папирусова лодка.

В музея ще видите реплики на корабите му Ра и Ра II в реални размери. Ще научите за неговите срещи с непознати земи и цивилизации, ще видите и богата изложба на туземски маски, керамични фигури и оръдия на труда, открити при разкопките около прирамидите и свързани с цивилизацията на гуанчите – коренните жители на Канарските острови.

Независимо от заключенията по отношение на възрастта на пирамидите, Хейердал продължава да поддържа убеждението, че е възможно да има връзка между съществуването на пирамидите и предиспанската цивилизация на Тенерифе. Предметите, намерени в пещерата Гуанчи, са показани в изложба на уголемени снимки.

В градината на комплекса по напечените скали щъкат малки гущерчета, а наоколо ще видите различни видове кактуси, дървета с манго плодове, които са много високи, както и няколко млади драконови дървета, които са емблематични за острова. Името им е свързано с наситено червения цвят на смолата, която се секретира от кората и от листата им при разрез. За тази смола се вярва, че езасъхнала драконова кръв и в миналото се е използвала като лекарство. Тези дървета не достигат голяма височина, а растат на ширина. Короната им е силно разклонена и плоска отгоре. За разлика от повечето дървета, тяхната възраст не се определя по броя на пръстените в разрязания дънер, а по броя на двойните разклонения в основата, които се образуват всеки път, когато дървото разцъфва. По този начин основата на дървото се разширява с годините. В парка има и специална „тайна“ градина с отровни растения.

На територията на етнографския парк има и кафене, където освен обичайните напитки, се предлагат и свежи сокове от интересни екзотични плодове.

Етнографският парк при пирамидите Гюимар е отворен всеки ден от 9 до 18 часа.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин