Пламен Петков: Обиколи България с колело - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пламен Петков: Обиколи България с колело
Автор: Мария Ангелова

Пламен Петков е почти на 25 години, кара велосипед от 5-6 годишен, като всяко дете по онова време. По-сериозно се занимава с колоездене от 16-годишен. Дотук звучи като много ваши познати. Но през 2012 г. Пламен за първи път обикаля с колелото си България и тази година е решил да повтори изживяването.

Освен с велосипеда си се занимава с компютри и с професионални масажи. Ето какво ни разказа Пламен за тазгодишната обиколка и други вело неща.

- Каква е историята на твоята любов към велосипеда?

- Историята ми на любовта към велосипеда и аз не знам как се появи, просто се случи и важното е че става все по силна.

- Защо реши да обиколиш България с колело?

- Реших да обиколя България с колело, защото от години си правя двуневни и четиридневни преходи с колело и в един момент започнаха да ми стават късички. Исках да правя все по дълги преходи с колело и да разгледам нашата красива България на две колела със собствени сили. Така общо взето се роди идеята за обиколка на България с колело. Също така една от причините е да тествам организма си дали ще издържи на толкова дълго натоварване.

- Миналата година също обиколи страната на две гуми. Как мина?

- Миналогодишната обиколка на България мина като по вода. За моя радост нямах никакви проблеми и премеждия, като изключим един ден в Ямбол, след като изядох една кренвиршка на която явно кренвирша е бил така леко развален и повръщах 2-3 пъти през деня докато карах. Това ми беше най гадния ден през обиколката.

- Имаше ли интересни преживявания?

- Хубавото е, че повечето неща, които ми се случиха и видях, бяха хубави и незабравими. Винаги съм знаел колко е красива и разнообразна България, защото съм обикалял много, но след тази обиколка се убедих, че имаме най-красивата и разнообразна природа, забележителности и релеф, събрани на толкова малка площ. България е един от най уникалните оазиси на планетата Земя

- Каква подготовка е необходима, за да се направи такова пътуване?

- Относно подготовката, която ви трябва за такова пътуване, това са доста тренировки (колоездене главно), нещо задължително е издръжливостта на жеги, здраво колело и пари.

Според зависи кой колко харчи. Миналата година направих обиколката, която беше 24 дни, с 400 лв. Което включва и спането и храната. Разбира се, в доста градове имам приятели, които ме поканиха да спя у тях и спестих доста пари от нощувки и храна.

- Очакваш ли да се включат много хора, които да покарат с теб?

- За разлика от миналата година, в която направих обиколката сам, сега я правя именно с такава цел, да организирам все повече хора да карат колела, било то за кеф, било то по работа, важното е да се кара колело по 1 път в седмицата, за да е по-чист въздухът, за да спестявате пари и да поддържата добра спортна форма.

Затова и направих видеоклип с покана към всички хора в всеки един град на България да се включат поне за 1-2 часа в карането, след като мина през тяхното населено място.

За моя радост до момента са ми писали доста хора, които изявиха желание да се включат в обиколката, някои за 1 час, други за 2-3 дни, трети за 2 седмици. Общо взето, ако всичко върви по план, ще се получи едно голямо събиране, над 400 души общо от всички градове и така се надявам да допринесем за развитието на колоезденето в България, което, за съжаление, у нас е на едно от най-ниските нива в Европа.

Стартът на обиколката е 1 юли, 10 часа, пред НДК, София. Поканата за обиколката можете да видите тук. А Пламен е тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 28.06.2013 | 15:53
чудесно си обикаля краотите на българия и на мен ми се иска да ходя по такива походи
Работната пчела, 25.06.2013 | 13:36
страхотен ентусиаст! :) и аз бих искала да се включа в подобно пътешествие,жалко че нямам приятели,които биха се навили, а сама да тръгна не ми се вижда оК :)
Абонирайте се за нашия бюлетин