Планината Вестрахорн и плажът Стокнес - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Планината Вестрахорн и плажът Стокнес
Автор: Peika.bg
Планината Вестрахорн и плажът Стокнес
Снимка: pixabay

Ако сте търсили спираща дъха снимка, която показва естествената красота на Земята в най-добрия й вид, тогава търсенето ви е приключило. Vestrahorn, на полуостров Stokksnes в Исландия, има драматични върхове, достигащи до 454 метра.

Той се издига от плосък плаж с черен пясък и доминира над гледката, докато нежна чиста лагуна обикаля брега. Този ярък контраст със сигурност ще подпали сърцето ви и вашия Instagram. Наричана с любов „Планината на Батман“, можем да разберем защо тази мистериозна планина привлича посетителите от години, но едва наскоро привлече основно внимание. Нека да разгледаме по-отблизо и да видим какви тайни за Вестрахорн можем да разкрием.

Как да стигна до Vestrahorn?

Вдъхващият благоговение Vestrahorn се намира близо до Höfn на югоизточното крайбрежие на Исландия. Може да е малко трудно за намиране, но ще благодарите на себе си и на нас за тази невероятна гледка, щом стигнете до там!

От Höfn

Отдалечете се от Höfn по път 99 (Hafnavegur) и останете вдясно, докато завивате по път 1 (Thorvegur). Следвайте този път, докато стигнете до десен завой за Stoksness. Бъдете внимателни, защото пътят ще се превърне в чакълест с тесни пространства. Продължете по този път и ще видите ъглово кафене, наречено Viking Cafe. Тръгнете покрай кафенето, следвайки знаците и отляво ще видите голямата планина.

От Рейкявик

Тръгнете по път 1 (Thorvegur) от Рейкявик, след 451 км ще видите отбивката за път 99 (Hafnavegur) към Höfn. Уверете се, че се придържате към лявата страна на пътя и следвайте Маршрут 1. След около 7 км поемете по обозначения път на юг към Stokksnes. Скоро ще видите Viking Cafe и планината. Пригответе фотоапарата си!

Съвети: Тъй като пътят до Vestrahorn е частна собственост, може да се наложи да платите малка такса, така че се уверете, че имате дребни.

Най-доброто време за посещение на Vestrahorn?

Въпреки че Исландия има четири сезона, може да не изглежда така, когато посетите, тъй като е известна с непредвидимостта си. Слънцето наистина през лятото може да повиши температурите и те да достигнат 17°C. От друга страна, през зимните месеци можете да очаквате мъгливи участъци, много дъжд и ниски температури. За ваш късмет Вестрахорн предлага фантастична гледка през всички сезони.

Пиков сезон (юни–август)
– дневна светлина: 20 часа през юни, 16 часа през август.
– Най-популярното време за посещение на южното крайбрежие и поради това цените за настаняване се увеличават.
– Много дейности, събития и фестивали в Исландия, така че резервирайте предварително.
– Вътрешните планински пътища са отворени за 4WD превозни средства и пешеходните пътеки са разчистени.

Среден сезон (май-септември)
– дневна светлина: 18,5 часа през май, 12 часа през септември.
По-ветровито време, облачни дни и на места сняг във вътрешните райони.
– По-малко туристи и цените са по-ниски.

Нисък сезон (октомври-април)
– дневна светлина: 9 часа през октомври, 5 часа през януари, 14 часа през април.
– Много второстепенни и вътрешни пътища са затворени поради метеорологичните условия.
– Промяна в наличните дейности, като дърворезба на лед и зимни спортове.
– Потенциал да видите Северното сияние.

Какво да направите, когато посетите Vestrahorn Исландия:

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jamie Verville (@jamieverville)

Собственикът на фермата управлява Viking Cafe и таксува на посетителите малка сума, за да изследват района на Vestrahorn. След като посетите планината, преминете през интересния и фотогеничен филм от 2009 г. за селото на викингите, създаден за исландския филмов режисьор Балтасар Кормакур. Не забравяйте да изследвате гледките от пътеката до Radar и ще бъдете пометени визуално от зашеметяващите черни пясъчни дюни и плажа.

Тези известни околности са се образували в резултат на смилане на вулканични скали в продължение на много години до фини частици, това е невероятна гледка.

Какви други неща мога да правя в Höfn?

След като дъхът ви се върне, след като е бил отнет от страхопочитанието на Вестрахорн, можете да прекарате допълнително време, наслаждавайки се на другите предлагани забележителности. Höfn е идеална база за изследване на най-голямата ледена шапка на Исландия Vatnajokull и околния национален парк. Ватнайокул е третата по големина ледена шапка в Европа и е забележителност, която не бива да пропускате. Бързо се топи, така че не забравяйте да запечатате тази прекрасна гледка в сърцето и спомените си, преди да е станало твърде късно.

Планината Вестрахорн и плажът Стокнес
Снимка: pixabay

Ледниковата лагуна Jökulsárlón е част от националния парк Vatnajokull. Той е естествено направен и предлага шанс да видите тюлени, плаващи покрай него. Изключително красиви, тези популярни места се превърнаха в основна атракция както за туристи, така и за филмови компании. Чудим се дали ще можете да разпознаете пейзажите от два от филмите за Джеймс Бонд (Die Another Day и A View to a Kill) и популярния филм Tomb Raider.

Пътуването до всички тези места може да бъде трудно да направите сами. Има редица оператори и екскурзоводи, които може да ви заинтересуват. Можете да опитате обиколка с лодка на ледниковата лагуна Jökulsárlón или обиколка на ледената пещера.

Вестрахорн Исландия през зимата

Исландия е красива и вдъхваща благоговение през всеки сезон. Особено през зимата ще откриете някои невероятни приказни гледки, но това идва със собствено ниво на трудност. Трябва да бъдете особено внимателни, когато преминавате по отворените пътища, тъй като те ще бъдат хлъзгави поради минусовите температури. Много от пътищата всъщност се затварят през зимата за безопасност. Не позволявайте това да ви отблъсне, тъй като Исландия през зимата е това, от което са направени мечтите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин