Плиоценски парк Дорково – изгубеният свят на мастодонтите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Плиоценски парк Дорково – изгубеният свят на мастодонтите
Автор: Мира Янева

Да се разходите в субтропична гора отпреди 5 милиона години, над вас да се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха да звучат крясъци на праисторически маймуни, тръбенето на мастодонти и тропотът на древен трипръст кон... Това не е сцена от филм за динозаври, а място, което от 20 септември 2013 г. можете да посетите в Българияплиоценски парк Дорково.


Какво откриват учените

Край с. Дорково е най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис. Костите от периода на късния плиоцен отпреди 4-4,5 милиона години са открити през 1985-1987 г. от българо-френска експедиция. При разкопките палеонтолозите са открили около 600 кости с различна големина от над 30 вида животни на терен от само 15 кв.м. Никъде в Европа досега не е откривано такова струпване на кости.

Изгубеният свят на мастодонтите

Идеята за изграждането на палеонтологичен музей на мястото, където са открити костите, се появява още през 1990 г. 23 години по-късно уникалният музей наистина се появява. Експонатите са наредени под формата на диорама - възстановка на субтропичната среда на обитателите на района от времето на плиоцена. Във въздуха се чуват звуци, които бихме чули, ако бяхме на това място преди 5 милиона години. Има кости на отдавна изчезнали животни, както и витрини с възстановка на разкопките.

Плиоценският парк показва в цял ръст и най-величественият представител от онова време – мастодонт от рода Ананкус анвернензис. Директорът на Националния природонаучен музей проф. д-р Николай Спасов разказва за сайта на БАН: „Мастодонтът, който сме реставрирали като скулптура, според мен е най-доброто, правено като пластика до този момент, съчетавайки изкуство и наука. Заедно с д-р Георги Марков от НПМ и Велизар Симеоновски (The Field Museum, Чикаго), който помогна много със своите рисунки, сме научните консултанти на експозицията. Всеки един детайл е научно сверяван и анализиран, така че тази впечатляваща скулптура ни показва мастодонта ананкус такъв, какъвто науката си го представя в момента. Ефектът е поразителен - влизаш и виждаш едно грамадно хоботно животно, което е почти живо пред теб. Ръстът му е 3,90 метра, колкото предполагаме, че е бил един голям мъжкар от тази популация – с реални гънки на кожата, с истински „слонски” цвят, с нокти и с косми по хобота, в началото се стряскаш и си казваш – в тази сграда е влязъл слон“.

Маршрути

Над село Дорково се намират възстановената крепост Цепина и хижа Цепина. До нея има изграден асфалтов път и паркинг до хижата (в подножието на крепостта). Най-известният владетел на Цепина е бил деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян.

Полезна информация

Работното време на плиоценски парк Дорково е от 10 до 19 часа без почивен ден, входната такса е 5 лв. за възрастни и 3 лв. за деца над 3 години. За групови посещения (над 15 души) - 0,50 лв. отстъпка. Билетът важи и за двата обекта - плиоценския парк и крепостта Цепина. Село Дорково се намира на 135 км от София (по магистрала Тракия, отбивате за Септември и продължавате в посока Велинград и Костандово) и на 80 км от Пловдив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Охльо Бохльо, 20.09.2013 | 15:12
чак не е за вярване,че в България можем да се насладим на толкова нетрадиционно нещо
Абонирайте се за нашия бюлетин