По магистралите на Гърция - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По магистралите на Гърция
Автор: Невена Кръстева
По магистралите на Гърция

Това няма да е едно обикновено пътуване из гръцките курорти и плажове, а едно пътешествие на колела. Ще ви разходя от север на юг по магистралите на Гърция и ще ви запозная с някои любопитни факти, свързани с историята и културата на гръцкия народ.

Нашето пътешествие започва от българо-гръцката граница при Кулата. Подминавайки границата, ще забележите как природата около вас бавно се променя. Баирите от двете ви страни малко по малко започват да се оголват и зеленината да се губи. Навлизайки навътре в Гърция, това явление става все по-обичайна гледка.

Част от обяснението е, че още в древността елините започнали да изсичат горите си, а на тяхно място посаждали маслинови дръвчета. Те пускат корените си дълбоко в почвата и с времето изсмукват водата. Така почвата започва да ерозира и впоследствие при всеки дъжд плодородният й горен слой се отмива и слиза в реките, които, от своя страна, го завличат в соленото море. Така постепенно в комбинация с по-горещия средиземноморски климат плодородните почви на планините и равнините на елините започнали да стават все по-бедни. За щастие, това не пречи да се насладите на безкрайните плажове, заобикалящи страната от всички посоки.

Морето играе съществена роля в живота на местното население. Още от древността елините са опитни мореплаватели и изкусни търговци, което е довело до изграждане на множество крайморски гръцки колонии по бреговете на близките морета. Градове-колонии са били създадени, както по крайбрежието на днешна Турция, така и по нашето Черноморие. Всичко това се дължи на географията на тази страна.

Ако погледнете картата на Гърция, няма как да ви убегне, че водата е доста повече от земята. Това ще рече, че местните или е трябвало да плуват дяволски добре, или да си построят кораби. Ако живееш на малък остров в Егейско море и искаш да отидеш на гости в съседното село, намиращо се на близкото островче, определено трябва да се качиш на лодка. Това си има и своите преимущества. Например, морето значително улеснява изхранването.

Пътувайки по магистралата надолу към Атина, ще видите безкрайните маслинови полета и едновременно с това от време на време ще долавяте аромата на морето. Както си карате и си мислите, че сте навътре в сушата или дори че сте на по-голяма надморска височина, защото изглежда карате по планински път и... хоп, отново се появява морето. Или пък виждате планина насреща и си мислите „сигурно натам ме води пътят“, а след като се приближите малко, пътят отново завива и се опитва да заобиколи към морето.

Накъдето и да се вият гръцките пътища често ще срещнете по тях малки параклиси, ама наистина малки, колкото кутия за обувки. Те са монтирани на постамент до пътя, имат червени покриви с малки кръстове отгоре, прозорци и дори стъкла на прозорците. Хората палят свещи в тях и така показват силната си вяра, че Бог ще ги пази по пътя.

Темата с кръстовете е доста популярна в Гърция. Нощно време по магистралите ще се удивите на големите тирове, които отпред на каросериите си имат монтирани множество светещи лампички подредени във формата на кръст. Църквата тук винаги е имала силно влияние в живота на хората и все още играе важна роля в него.

В която и посока да поемете, винаги има нещо интересно, което да ви изненада. Е, не е като да се излежавате на красивите гръцки плажове, но си струва да отделите време и за приключенията по пътя. А и винаги може да отбиете от пътя за една бърза баня в морето, което винаги е една една ръка разстояние.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици! 

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин