По следите на изоставените места в България - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По следите на изоставените места в България
Автор: Мария Ангелова

Винаги е имало нещо в изоставените места, което неудържимо е привличало търсачите на приключения и истории. Наскоро попаднахме на една общност във фейсбук, която споделя снимки от изоставени места в България, каквито, за съжаление, има много. Авиобази, гари, бункери, кули, разбира се Бузлуджа, потопени села. В групата „Изоставено в България“ можете да откриете тъжната красота на тези места.

Автор на идеята е Пламен Стефанов. В свободното си време обича да снима и да пътува, а в останалото е ръководител звено ППД към Аварийна пожарна и екологична защита АД. След 12 години в Будапеща, през последните шест Пламен живее във Варна. Ето какво ни разказа той за изоставените места в България.

- Откъде е този интерес към изоставените места?

- Интересът към изоставените места идва от интереса към тайните и секретни обекти по света. Тъй като те са забранени, ни остава да видим изоставените тайни обекти или неуспели цивилни проекти. Всеки един разказва историята си.

- Какви чувства предизвиква едно изоставено място в България?

- Чувството, когато влезем в такъв обект, е неуписуемо... Затваряш очи и си представяш кипящия живот в него... побиват те тръпки, отваряш очи и виждаш апокалиптичната гледка, разрухата, тъжната реалност... и се запитваш "Защо стигнахме до тук?".

- Как се появи страницата?

- От години обичам да се пъхам там, където е забранено, където има нещо интересно. Обичам да снимам всичко и наскоро подреждайки хилядите снимки, които имам, забелязах, че имам много снимки на бивши военни и цивилни обекти. Хрумна ми да направя такава страница със снимки, ако има и други любители на тематиката. Оказа се, че за по-малко от 24 часа се събраха над 500 фена. За по-малко от седмица станаха над 1000. Много ме радва фактът, че има хора със сходни интереси, и се надявам и в бъдеще да ставаме все повече и от всяко кътче на България да получавам снимки и материал за страницата.

- Кое е най-красивото изоставено място, на което сте били? А най-страховитото?

- Едно от най-страховитите е една изоставена детска радина... Играчки по земята... Потоп... А в миналото там е кънтял детски смях!

Бузлуджа е едно от най интересните и красиви места, много смесени чувства има в това място - една разбиа идеология, но толкова много труд, архитектура, мозайки и история...

Надявам се скоро да посетя и бившите съветски поделения на територията на България, в които са се съхранявали ядрените арсенали на държавата по време на Варшавския договор.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин