По стъпките на Сара Грос - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
По стъпките на Сара Грос
Автор: Peika.bg
По стъпките на Сара Грос

Освиенцим, или Ошпицин както е известен на идиш, е град разположен в Южна Полша. Град с хилядолетна история, където от векове живее голяма еврейска общност. Този град остава в световната история като Аушвиц след като през 1939 година Нацистка Германия превзема Полша и полския град става синоним на лагерите на смъртта, на газовите камери, на над милион избити евреи, на Холокоста.

Коя е Сара Грос?

Сара Грос е смела еврейка, чиято историята е пряко свързана с участта на еврейската общност, която живее в Ошпицин и Краков през 30-те и 40-те години на XX век. Перипетиите, през които преминават Сара, семейството ѝ и цялата еврейска общност са описани в романа „Попитайте Сара Грос“ на португалския писател Жоао Пинто Коелю.

През 20-те години семейството на Сара Грос се установява в Ошпицин, където повече от половината от населението е еврейско. Романът ни разказва какъв е бил животът в Ошпицин преди пристигането на германците, отвежда до Гьотингенския университет няколко месеца след като Хитлер взема властта, кинематографски е описан и краковския квартал „Казимирец“, където живеят заможни и образовани евреи, а при окупацията на Полша, всички те са изселени в друга част на града, в гетото „Подгорце“.

Романът

В началото на лятото романът излезе на български и оттогава историята на Сара Грос привлече вниманието на много читатели, на литературни блогъри и инстаграмъри. Правят впечатление живите детайлни описания на местата и събитията. Автора ни поднася текст, наситен с миризми и цветове от градската среда и преживяванията в Краков и Ошпицин.

„Голямата синагога и църквата Дева Мария се бяха гледали смирено над покривите на Освиенцим много дълго време. Точно там Сара Грос се научи да бъде щастлива. Тогава те дойдоха и промениха всичко. Дори името на града.“

"Как се описва гладът в Аушвиц?

С думи? Първо обаче трябва да ги измислиш.

Не, гладът в лагера не би могъл да бъде изразен с глагол, на първо място той бе аритметика на часовете. Часовете, които минаваха от предишното хранене, и часовете, оставащи до следващото. Минутите се превръщаха в част от уравнението, когато пред погледите започнеше да се издига парата от тенджерата. Последните минути, отброени в края на опашката, се превръщаха в стъпки. Бавни, тихи, изнурени стъпки.“

Пътуването

Поради огромния интерес от страна на читателите към историята описана в този роман, писателят Жоао Пинто Коелю организира пътуване до най-емблематичните топоси като Освиенцим и старинния и величествен Краков. В Освиенцим посещението включва бившите лагери Аушвиц I и Биркенау, а в Краков - Стария град, Вавелския кралския дворец, бившето гето или еврейския квартал „Казимирец“. Все места превърнали се във фон на преживяното от Сара Грос, родителите ѝ Хенрик и Анна, любимия Даниел, приятелката Естер или дори от нациста Марк Кирхман Гарвана.

За пълно потапяне в атмосферата на романа и преминаване на стъпките на Сара Грос самият Жоао Пинто Коелю ще ръководи пътуването, а целият маршрут е подробно описан на уебсайта.

Автор: Рада Ганкова

За повече информация: https://www.trilhosdesarahgross.com/

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин