Почивка в Парга и още нещо - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Почивка в Парга и още нещо
Автор: Елена Исаева

Парга, това мъничко бижу в Йонийско море, област Епир, кара всеки посетил го да се влюби в него. Ако искате да отидете на почивка на красиво, романтично и древно място, то това е имено Парга. Това е едно то най – загадъчните и красиви места в континенталната част на Гърция, а и сред островите. Легендата разказва, че имено тук е бил входът за подземното царство Хадес, край което протичала река Ахерон, а древните гърци пък смятали, че по тези земи е бил краят на обозримия свят. Тук, на това място планина и море се докосват в много красиви и живописни заливи, на които е разположен град Парга.

Това е едно изключително магнетично място, което има свой собствен неповторим чар и атмосфера. Независимо, че се намира в континентална Гърция, област Епир, градчето много наподобява остров. Парга е може би един от най – красивите гръцки градове. Управляван някога от венецианци, днес градът е запазил венецианския архитектурен стил. Те построяват и красивата средновековна крепост Кастро, която може да се види над града. Изкачете се по калдъръмените  улички нагоре, стигайки на върха, ще стаите дъх, гледката от там към града и заливите е неописуемо красива и неповторима, сякаш гледате картичка. Трите залива, на които е разположен Парга се разстилат пред вас с цялата си прелест. Ще бъдете очаровани от гледката, а морето със своите блестящи на слънцето тюркоазени води, ще ви заплени и омагьоса, няма да искате да си тръгнете от това място.

Почивка в Парга и още нещо
Снимка: pixabay.com

 

Оттук, от високото се разкрива гледка и към малкото кокетно островче Панагия – перлата на Парга, на което е построена малка и красива бяла църква.

Със своите амфитеатрално разположени разноцветни къщи, опънато пране по просторите и между сградите, цветя по прозорците и разтворените кепенци, градът много напомня на италианска архитектура и атмосфера.

Разходете се нагоре по лабиринтите от малки стъпаловидни и калдъръмени улици, надникнете в дворовете с красиви малки цветни градини, слезте долу около пристанището, разходете се по крайбрежните улици, слейте се с живота и дъха на това прекрасно място. Рагзледайте сувенирните магазинчета, откъдето можете да си купите суенири за спомен, седнете в някое кафене, изпийте чаша топло кафе, а на края седнете в някой от малките романтични ресторанти - таверни с прекрасни гледки към морето и лодките и хапнете вкусно приготвена храна от гръцката национална кухня или морска храна.

Това райско място освен красива архитектура, разполага и с хубави пясъчни плажове:

Валтос – намира се под средновековната крепост, това е и най – дългият плаж на Парга – около 3 км, разположен в красив и уединен залив.

Почивка в Парга и още нещо
Снимка: pixabay.com

Лихнос – един от нй – хубавите плажове на Парга. Заобиколен от зелени хълмове и маслинови дървета. Тук се предлага разнообразие от плажни атракции и забавления – водни ски, джетове, сърфове, гмуркане.

Крионери – много близо до центъра на града се намира, това е и градският плаж. Много близо до него се намира и островчето с църквата, до което може да се достигне с плуване или водно колело.

В близост до Парга се намира и администартивния център на префектура Превеза – това е едноимения град. Интересното в неговата история е, че според някои историци той е възникнал като български военен пост, основан след завладяването на намиращия се на 7 км Никополис, от цар Симеон.

Парга е изключително интересна и привлекателна туристическа дестинация, където за времето на ваканцията си, можете да се насладите на богатото архитектурно богатство, останало от различните завоеватели, красива природа и здравословни слънчеви бани на приятните пяъчни плажове.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин