Под камико: Из водопадите на Искърското дефиле - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Под камико: Из водопадите на Искърското дефиле
Автор: Константина Кочанкова

Пролетният сезон е едно прекрасно време от годината. Дърветата вече са се раззеленили и ни радват с дебелата сянка, която хвърлят. Навсякъде се усеща приятният аромат на пролетта, птичките пеят. Изобщо - идилия! Това е и перфектното време за водопад. А когато са събрани много такива на едно място, става още по-интригуващо.

През 2012 г. се появи една нова екопътека в Искърското дефиле, която със сигурност би очаровала любителите на природните картини – до водопада Под камико. Може би сте чували за гара Бов и за внушителния 120-метров водопад Скакля. Е, да, обаче днес ще слезем на същата гара, но ще продължим от другата страна, за да се насладим на все още не особено известната пътека. Мястото е много приятно за посещение и още повече не изисква голямо усилие от ваша страна, тъй като теренът е лесен за изкачване. Пътеката тръгва от село Гара Бов и правейки кръг, се връща в него. Началото й е при стадиона на селото. Нагоре има и друго село, което се казва Бов и докъдето всъщност ще ни отведе екопътеката.

И хайде стига приказки - нека тръгнем с бодра крачка нагоре. Пътеката е така създадена, че да се движи по река Бовска, което е прекрасно в един по-горещ слънчев ден заради приятния хлад. Тук буквално на всяка крачка има причина да се преизпълните с хубави емоции и красиви картини. Реката минава през множество прагчета, които образуват водопади с различна височина. Разнообразието е внушително - от миниатюрни водопадчета от около 10-15 см до няколкометрови.

На места по реката водата е образувала малки амфитеатри, до които с минимални усилия можете да слезете и да се насладите на причудливите форми.

Кулминацията, разбира се, е водопад Под камико. Той е с височина около 40 метра. Без никакъв проблем можете да отидете в самото му подножие и да застанете под приятните водни пръски. Продължавайки по пътеката, ще имате възможността да видите падащата вода в целия й блясък. Пътеката върви нагоре към село Бов. Всъщност то е разположено точно над водопада, a следвайки маркировката в един момент излизате точно срещу Под камико.

Пътеката минава през селото, прави пълен завой и влиза в гъста гора, за да ви отведе в началото на приятната екскурзия. Предимството на тази пътека е, че е изключително достъпна и удобна за всеки, изминаването й отнема около 3 часа. Маркировката е правена съвсем скоро и това съвсем улеснява намирането на мястото. А то определено заслужава да бъде посетено!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин