Покана към всички вехти мебели - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Покана към всички вехти мебели
Автор: Мария Ангелова

Всички вехти мебели са официално поканени да станат част от новия живот на едно занемарено улично пространство в София. Добре дошли са всякакви столове, маси, дивани и фотьойли, шкафчета, закачалки - от хола, трапезарията, кухнята, антрето, спалнята, призорни и безпризорни. Проектът Insideout, част от програмата на тазгодишната Sofia Design Week, ще обзаведе и изпълни с живот едно занемарено обществено пространство в центъра на София – вътрешния двор на бул. Васил Левски и ул. Фритьоф Нансен. 

В основата на проекта са арх. Мила Иванова и арх. Цветомир Павлов от Cachè Аtelie и арх. Мартин Бакърджиев. Те ще покажат какво може да бъде алтернативното бъдеще на обществените пространства в столицата и ще докажат, че не за всички е в сила максимата "Моят дом е моята крепост".

Ето какво разказаха Мила и Цветомир от Cachè Аtelie за проекта си специално за Peika.bg:

- Как върви събирането на мебели?

- Събирането върви с бавни, но сигурни темпове. Вече няколко души ни се обадиха и имаме осигурени няколко интересни мебели с история. Надяваме се, че ще се отзоват още хора, за да може проектът да се осъществи по начина, по който си го представяме. Колкото повече мебели съберем, толкова по-пъстър и богат на малки истории и дух ще стане дворът. Идеята на проекта е да могат да се включат възможно най-много хора – той е на всички, ние само помагаме.

- Защо избрахте това място за обзавеждане?

- Това е едно скрито пространство в центъра на София, което тъне в забрава и боклуци – най-чист и събирателен образ на това какво се случва с обществените пространства в столицата и в останалите населени места. София е пълна с такива малки бижута, които остават анонимни и празни. Смятаме, че имено малките места създават духа на града. Целта ни е да покажем на хората, че тези пространства са техни – те са естествено продължение на дома им, напускащ четирите стени. Когато хората започнат да се грижат за тях, те ще се преродят и осмислят и духът ще бъде съживен.

- Ще остане ли обзавеждането и след края на Sofia Design Week?

- Идеята е обзавеждането да остане по време на фестивала. Тайно се надяваме хората от околните жилищни сгради да харесат идеята и атмосферата и да ги припознаят като част от духа на вътрешния двор. Тогава ги оставяме на тяхно разположение и те ще заживеят своя нов живот там.

- Какво им липсва на софийските градски пространства?

- Липсват им хората. Те са определящия фактор за това дали едно пространство ще функционира. В повечето примери по нашите ширини тези пространства се пълнят с тротоарни плочки и бетонни павета, с манифактурни пейки и еднообразни кошчета. Рамката, която се задава, е прекалено строга и неподдаваща се на преобразуване. Съвременното обществено пространство е индивидуално, гъвкаво и неангажиращо. На него трябва да се случва нещо или духът му да предразполага към това.

- А кое е най-доброто, правено през последните години в тази насока според вас?

- За съжаление, не можем да посочим такова. Което е много тъжно. Имаше редица възможности – пространствата около метростанциите, Витошка, Попа. Тъжно е, че те не бяха оползотворени. Но при тях се подходи по стария модел – готова, суха и студена рамка. Добър пример за обществено пространство е паметникът на Съветската армия. Символът или мястото не са определящият фактор за хората, които се събират там. Честно казано, според нас голяма част от тях дори не си задават тези въпроси. Хората просто са го припознали като свое и духът, създаден от тях, е жив и се усеща. Надяваме се, че с нашите проекти ще покажем на хората и други такива възможности, а те в София са стотици. Дворът е само началото. Интересното тепърва предстои...

До 19 юни можете да пишете на lab@cacheatelie.com, ако имате стари мебели, които си търсят нов дом.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин