Полет с куче- какво трябва да знаете? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полет с куче- какво трябва да знаете?
Автор: Peika.bg
Полет с куче- какво трябва да знаете?
Снимка: pexels

За всеки собственик на куче, пътуването заедно с домашния любимец е по-добрата алтернатива на оставянето на кученцето на хотел или при приятел. Но когато става въпрос за по-далечна дестинация, тоест пътуване със самолет, пътуването с домашен любимец е малко сложно.

Пътуването със самолет, заедно с куче, е по-сложно, по-скъпо и има някои неща, които трябва да знаете.

Ето всичко, което трябва да имате предвид, преди да летите с куче, от това как да резервирате полета до това какви документи са необходими:

Може ли да се качи куче в самолета?

Категорично да. Вашето куче може или да лети с вас, в кабината, или в товарното отделение на самолета. Всичко зависи от самата авиокомпания, както и от размера на кучето. Авиокомпаниите имат тонове конкретни насоки за пътниците с домашни любимци, които трябва да прочетете. Важно е да ги прочетете внимателно, много преди пътуването, за да знаете точно какво да очаквате и да се подготвите предварително.

Обикнвено малките породи се допускат в кабината, докато по-едрите животни трябва да пътуват в товарното отделение. Въпреки това има изисквания за някои породи, така че се информирайте предварително.

Също така повечето авиокомпании допускат само няколко кучета на полет - обикновено две до шест, в зависимост от вида на самолета - така че се обадете и се уверете, че в самолета има място за вас и вашето куче, преди да резервирате. Авиокомпаниите може също да ограничат в кои зони на самолета можете да седнете и в кои не.

Стресиращо ли е летенето за кучета?

Летенето е невероятно стресиращо преживяване за всички кучета, но може да бъде особено разстройващо за по-възрастни кучета, както и за твърде малки кученца или такива със здравословни или поведенчески проблеми.

Замислете се: кучето попада в среда със силни шумове, ярки светлини, хиляди хора, много нови миризми, промени във въздушното налягане и температурата в кабината и много други неща, които причиняват дискомфорт.

Преди да резервирате пътуване, помислете дали е важно да вземете кучето си със себе си за пътуването. Като цяло е препоръчително да не летите с домашен любимец, освен ако не е абсолютно необходимо.

Ако все пак се налага да взмете кучето си, добре е да се консултирате с ветеринар преди това, за да сте сигурни, че е в добро здраве и ще понесе полета добре.

За да сведете до минимум дискомфорта на вашия домашен любимец, потърсете директни полети без прекачвания и избягвайте да пътувате през периодите, когато авиокомпаниите и летищата са по-натоварени от нормалното.

Можете ли да купите място за кучето си в самолета?

Повечето авиокомпании не позволяват на пътниците да купуват място на кучетата си в самолета. Въпреки това, в зависимост от размера и породата на кучето, както и от правилата на конкретната авиокомпания, може да имате възможността да платите кучето ви да лети с вас в кабината.

Кучето трябва да бъде в транспортна клетка, която се слага под седалката пред вас при излитане и кацане. По време на полета можете да държите клетката в скута си или, ако сте закупили допълнителна седалка, на седалката до вас.

За съжаление, по-големите кучета трябва да пътуват в товарното отделение, заедно с целия багаж и товари. След като предадете вашия домашен любимец на персонала на авиокомпанията, съдбата му е напълно извън вашите ръце, така че трябва сериозно да помислите преди да го направите. Служителите просто се опитват да си свършат работата и да натоварят всичко в самолета - за съжаление, те не са там, за да обърнат специално внимание на вашето куче.

Какви са правилата за летене с куче?

Правилата за пътуване с кучета варират значително в зависимост от авиокомпанията, дестинацията и кучето. Авиокомпаниите обикновено изискват здравен сертификат – издаден от акредитиран ветеринарен лекар след посещение в кабинет, което включва физически преглед – в който се посочва, че кучето ви е здраво и има актуални ваксинации. Сертификатът е валиден само за 30 дни и ще ви трябва както при заминаване, така и при връщане. Ако продължителността на пътуването ви е по-дълга от валидността на сертификата ви, ще трябва също да планирате посещение при ветеринар по време на пътуването. Кучетата обикновено трябва да са на поне осем седмици, за да летят.

Какво да правите в деня на пътуването?

В деня на пътуването не забравяйте да стигнете до летището много по-рано, за да не си създавате излишен стрес. Ако кучето ви ще пътува в товарното отделение, ще трябва да заведете домашния си любимец на отделно място за оставяне на товари на летището, така че прегледайте картата на летището, за да знаете къде да отидете.

Ако вашият домашен любимец е достатъчно малък, за да лети в кабината, отидете до гишето за регистрация на пътници, където трябва да представите всички необходими документи.

Независимо дали вашият домашен любимец е летял в товарното отделение или в кабината, изведете го на разходка веднага и не забравяйте да го похвалите, гушкате, да му дадете лакомства, играчки и други неща, които обича, за да го разведрите след това неприятно изживяване.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин