Популярни маршрути в Стара планина и Рила - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Популярни маршрути в Стара планина и Рила
Автор: Peika.bg
Популярни маршрути в Стара планина и Рила

Обичате да планинарствате и да прекарвате време сред природата?

Стара планина и Рила са едни от най-красивите български планини и могат да предложат много маршрути. Ето и някои от най-популярните:

Стара планина

Дала името на целия Балкански полуостров, това е най-дългата, най-голямата и дори може би най-коварната планинска верига в България. Тя пресича надлъжно цялата страна. Един от най-популярните маршрути там е изкачването на най-високия ѝ връх Ботев (2376 м). Най-популярната база пък е хижа „Рай“, която се намира на 1560 м надморска височина и построена през 1935 г. Тя се намира в подножието на най-високия водопад в България Райското пръскало и на територията на резерват „Джендема“. Ако това е конкретната цел на похода ви, най-добре го посетете през пролетта, когато е най-пълноводен.

По пътя си към хижа „Рай“ бъдете внимателни, тъй като наоколо може да се навъртат кафяви мечки. Може би неслучайно на турски името на резервата („Джендема”) се превежда като „ад“. Затова и любителите на планински туризъм се шегуват, че за да стигнете до Рая, трябва да минете през Ада.  

Връх Ботев се извисява над целия 700-километров дял на планината и привлича както туристи, така и любители на скалното катерене и пещернячеството. Друг предпочитан маршрут в Стара планина пък е изкачването на връх Купена по така наречената Тарзановата пътека

За любителите на екстремен планински туризъм пък е подходящ маршрутът Ком-Емине - най-дългият и тежък преход в Стара планина, който се провежда всяка година. Минава се по билото на цялата планина, но вие можете да се включите от най-удобната за вас точка. 

Рила  

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров. Тя има 4 дяла, а нейният най-висок връх - Мусала (2925 м) се издига величествено в Източния дял. Най-популярните туристически обекти тук безспорно са курортите Мальовица и Боровец, както и Рилския манастир. Освен че са притегателен център за почивка през цялата година, те са и начална точка за едни от най-популярните маршрути за планински туризъм в Рила. 

Основна цел за любителите на планински туризъм в Рила са 7-те рилски езера (Долното езеро, Рибното езеро, Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото и Сълзата). Разположени стъпаловидно, между 2100 и 2500 м надморска височина, а до тях най-лесно можете да стигнетес лифт от Паничище до хижа „7-те рилски езера“ и оттам пеша към езерата. Друга опция да стигнете до тях е, като тръгнете от хижа „Мальовица“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин