Порто Алегре – град на футболни вражди - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Порто Алегре – град на футболни вражди
Автор: Кристина Кацарска

Порто Алегре е сред най-важните градове в цяла Бразилия и столица на щат Рио Гранди до Сул. Градът е съчетание на култура и спорт, на древност и съвремие. Той е и сред избраните за домакин на Световното първенство по футбол през 2014 г.

Първите хора, оценили невероятното разположение на Порте Алегре – място, на което се срещат цели пет реки, датират отпреди 11 000 години. Въпреки своята античност селището е обявено за град едва през 18-и век от португалците.

В наши дни Порто Алегре е на 6-о място по приток на туристи в Бразилия.

Музеите тук са многобройни, а сред най-отличаващите се са Мусео де Арте де Рио Гранди до Сул, Музеят на науката и технологиите и Фундасион Ибере Камарго. Самият град е един музей на открито. В Порто Алегре могат да се открият примери за разнообразни архитектурни стилове от последните два века, концентрирани основно в градския център.

Порте Алегре е и третият град в Бразилия по брой киносалони на жител. Точно така, тук те са 71 и продължават да се увеличават.

А сред най-развитите спортове в града е футболът. И като на всяко място с тълпи от футболни запалянковци, и в Порто Алегре се разпростира непреодолима вражда между два тима – Гремио Футбол Порто Алегренсе и спортен клуб Интернасионал. Привържениците на първия са известни като гремистас, а на втория – колорадос (боядисани). През 2006 г. Интернасионал печели световната клубна купа след победа над Барселона, а през 2014 г. срещите от Световното първенство по футбол, естествено, ще се проведат на неговия домакински стадион – Бейра-Рио.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин