Портсмут през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Портсмут през погледа на един местен

Татяна живее в Портсмут, Великобритания от почти 3 години. Тук завършва магистратура по маркетинг в Университета на Портсмут, към който има създадено Българско студентско общество (Portsmouth University Bulgarian Society – P.U.B.S.). Докато учи, създава уебсайт на обществото. Ежегодно обществото организира концерт, който представя българското народно творчество и традиции. Ето какво сподели Татяна специално за Peika.bg:

Първото място, на което ще ви заведа в Портсмут е... стария град, който е разположен близо до океана и съдържа останки от крайбрежни крепостни стени, които са разстлани по продължението на брега и разкриват страхотни пейзажи. Тук залезите са нещо, което не трябва да се пропуска да се види.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... риба с картофи, т.нар. fish and chips. Жителите на Портсмут обожават тази храна, овкусяват я със сол и много балсамов оцет.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам... при езерото Кану Лейк, което едновременно е сборен пункт на хората от града за разходка на децата и пикник с приятели на озеленените площи. Там също можете да покарате водно колело във формата на лебед, или да наблюдавате любителски състезания с уникални по дизайн корабчета с автоматично управление.

Ако дойдете в Портсмут, задължително се снимайте с... по-малкия близнак на Бурж Ал Араб в Дубай, наречена Спинакър Тауър, построен през 2005 г. Инженерното постижение се извисява на 170 м над океана и ако ви стиска може да си вдигнете адреналина и да се разходите по стъкления под.

За да избягам от ежедневието, отивам в... някое заведение. Повечето са пъбове, обазаведени с дървени пейки и билярдни маси и огромни телевизори навсякъде - за гледане на мачове. С моите приятели ходим на Алберт Роуд, която е типична английска улица с пъбове, където доста често можете да слушате брит поп на живо.

Жителите на Портсмут никога не биха... ти отказали да те опътят към място, чиято посока търсиш, а ако имат време може и да дойдат с теб да ти покажат точно къде се намира желания обект.

Можеш да познаеш, че някой е от Портсмут по... шалчетата, шапките и тениските на футболния клуб Портсмут, които местните носят в ежедневието си.

Малко хора знаят, че... в близост до крайбрежния търговски център се строят истински подводници.

През пролетта трябва да... посетите рокерския фестивал на Айл ъф Уайт (Isle of Wight), като тази година участват Бон Джоуви, Килърс и Блонди, а публиката надхвърля 5000 души.

През лятото трябва да... палите барбекюто всяка събота и неделя, като из града има организирани много безплатни събития за жители и туристи. Например, всяка неделя в стария Портсмут има безплатен концерт на открито на местни музикални групи.

През есента трябва да... се разходите до най-високата точка в града - Портсдаун Хил (Portsdown Hill), от която се открива страхотна гледка към цялото населено място и уникално красивите залези на облеченото в червени и огнени краски слънце.

През зимата трябва да... посетите уютните баварските базари с немски наденички и наливна бира, както и откритата ледена пързалка в търговския център.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Портсмут е до... Айл ъф Уайт (Isle of Wight) - остров, който е на 60 км навътре в океана и се стига дотам с ферибот или по-бързо с кораб на въздушна възглавница. Там освен уникалната островна природа можете да видите замък от средновековието (Carisbrooke Castle), закрит зоопарк с екзотични птици и животни, природен феномен - естествени уникални природно създадени скали, наречени Иглите и други.

Само в Портсмут може да се случи... да сте група от четирима приятели, които ще карат кънки на лед и да се окаже, че в колата всички сте от различни националности и/или етноси – в случая китайски от Хонг Конг, афро-американски, английски и български.

5 неща, които не знаете, ако идвате в Портсмут за пръв път:

Винаги духа повече вятър, отколкото ви се иска, затова си носете яке за вятър.

Има доста повече слънчеви дни, в сравнение с другата част на страната.

Пререждане на опашки в магазини или докато чакате автобуса е недопустимо, има място за всички.

Чарлз Дикенс е роден в града и може да посетите къщата – музей на известния автор.

Британците са много разговорливи и с удоволствие ще ви разкажат за живота си, ако ги попитате.

 

Прочетете и останалите интервюта от поредицата "През погледа на един местен". Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg. А ако това интервю ви е било интересно, последвайте ни и във фейсбук, за да следите всички вдъхновения за пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин