Повече от църква в центъра на Смолян - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Повече от църква в центъра на Смолян
Автор: Мария Ангелова

„Само направо карате и ще я видите отдалеч“. Колкото и пъти да питахме за пътя към новата църква на Смолян, все така ни упътваха. И наистина тя е от тези места, които се забелязват много преди да си ги достигнал. Все едно да подминете Александър Невски в София.

От своето построяване през 2006 г. храмът „Свети Висарион Смоленски“ се е превърнал в символ на Смолян. Първо, защото не прилича на никоя друга православна българска църква. Второ, защото е посветен на български светец. Трето, защото е станал по-популярен ориентир и от Планетариума (въпреки че се намира точно срещу него).

Всъщност модерната архитектура на църквата напомня малко на „Свети Климент Охридски“ в Скопие - и двата храма са пример за това как новото може да си проправи път дори и в консервативната система на православната църква.

Църквата е не просто голяма. Тя е втора по големина в България след Александър Невски в София, а най-голямата от 11-те й камбани тежи 2 тона. Още по-силно е усещането за мащабите й заради светлината, която я изпълва. Стените са бели, а прозорците са няколко пъти по-големи от тези, които сме свикнали да виждаме в по традиция мрачните православни църкви. Вътре сякаш наистина можеш да видиш и почувстваш божествената светлина.

Това е първият нов православен храм в Смолян за последните 130 години. Патронът му е български мъченик - Висарион Смоленски. Той е епископ от 17-ти век, който се бори срещу помохамеданчването в района. Житието му разказва, че след една година съпротива е заловен, измъчван и убит от османските власти. За смъртта на епископ Висарион пише и Антон Дончев в романа си „Време разделно“. Почитан е всяка година на 29 юли.

Има нещо, което вълнува душата при тази комбинация на патриотичен дух, православна вяра и модерна архитектура. Комбинацията се е получила. Независимо дали вярвате или не, дали сте почитатели на църквите или не, заслужава си да се отбиете при „Свети Висарион Смоленски“, когато минавате през Смолян. Намира на главния път. Ще я видите отдалеч.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин