Поздрав от Белите скали на Дувър - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поздрав от Белите скали на Дувър
Автор: Peika.bg

Ако с наближаване с кораб към Ню Йорк ви посреща Статуята на свободата, в Англия първото нещо, което виждате от ферибота от Франция, са Белите скали на Дувър. Изглеждат сякаш току-що някой е отчупил парче от тях - виждате бялата им сърцевина да блести на слънцето. Най-вдадена в морето е Шекспировата скала, която е получила честта да се нарича така, тъй като е имала другата чест да бъде описана в пиесата „Крал Лир“.

На места скалите достигат до над 100 м височина. Цветът и формата си дължат на състава си – предимно варовик. Най-доброто място, от което можете да се насладите на Белите скали в пълния им блясък, е фериботът, който отплава от пристанище Дувър за френския град Кале от другия край на Ламанша. При хубаво време можете да ги видите от френския бряг, въпреки че разстоянието между двата града е 30 км.

И дори скалите да ви изглеждат меки като сирене, да знаете, че не е съвсем така. Има нещо обаче, което не виждате отвън - множеството тунели, прокопани в тях. Ще можете да ги видите, ако влезете в замъка Дувър (16,50 паунда за възрастни), който наричат „Ключът за Англия“ заради стратегическата му позиция. 

Белите скали на Дувър са толкова символични за англичаните, че преди няколко години бяха избрани за най-отличителната част от брега на Острова. Те имат и друга много важна историческа роля - древните гърци нарекли Великобритания "Албион" заради белия им цвят.

Първото им писмено споменаване обаче е направено още по-рано - от Юлий Цезар, който пристига тук през 55 г. пр. Хр. в търсене на подходящо място за акостиране. Императорът отбелязва колко непристъпни са скалите. Все пак Цезар спира на около 10 км по на север, а година по-късно следва мащабна инвазия, като за по-добра ориентация на римските легиони именно на Белите скали построява два фара. Единият от тях е добре запазен и до днес, намира се в близост до църквата „Сейнт Мери“ в замъка Дувър. По-нататък в историята скалите продължават да поемат първи вражеските атаки и се възприемат като един вид бранители на страната.

А в днешните мирни времена извършват далеч по-благодарната задача да приветстват новопристигналите туристи и завръщащите се британци на родна земя.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин