Поздравите в различните култури (част 1) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Поздравите в различните култури (част 1)
Автор: Peika.bg
Поздравите в различните култури (част 1)

Поздравът най-често е първото впечатление в общуването и може може да бъде определящ за по-нататъшното развитие на междучовешките взаимоотношенията в много аспекти.

И макар понякога човек да остава изненадан от начина, по който го посрещат, за да покаже добро възпитание и толерантност, той трябва да умее да поздравява събеседника си според културните обичаи на кътчето на света, в което се намира.

От друга страна, освен израз на културна принадлежност, начинът, по който хората се поздравяват, зависи от техните взаимоотношения и от положението им в обществото. В някои краища на света като Западна Европа, Азия и Северна Америка обаче населението е по-сдържано в реакциите си спрямо Латинска Америка, Балканския полуостров и Южна Европа. И макар много често заради различията в културните си модели народите от едната група да смятат тези от другата за студени, груби и невъзпитани, всички те използват поздрава като първи контакт с друго човешко същество.

Затова сме ви подбрали начините, по които се поздравяват хората в различни страни по света.

1. Франция

Във Франция е прието хората да се поздравяват с леко ръкостискане или с целувки по двете бузи. Това се прави при среща и при раздяла, като зависимост от ситуацията и близостта между хората, целувката варира между докосване по бузата и звучно целуване.

2. Великобритания

Във Великобритания най-обичайният поздрав е ръкостискане придружен с въпроса „Как сте?“ – както между познати, така и при запознанство. Интересното е, че се очаква отговорът на другия човек трябва да е същият. Целувка по бузата се използва само между приятели между различен пол, които не са се виждали от дълго време. Между мъже това не се случва, тъй като британците се чувстват неудобно да не бъдат възприети като хомосексуални.

3. Австрия

В Австрия традиционният поздрав е ръкостискането. По-възрастните мъже обаче обикновено целуват ръка на жените, като този жест трябва да се приема елегантно и уважително и никога да не се отдръпва ръка. В противен случай има опасност обидите човека насреща.

4. Гърция

В Гърция най-разпространено е ръкостискането поне при запознанство, а при задълбочаване на взаимоотношенията може да се появи и целувка по бузата. Между приятели и роднини най-често ръкостискането е съпроводено едновременно с лека прегръдка (при мъжете с по-скоро потупване по гърба) и целувка по бузата. 

5. Италия

В Италия приятелите и членовете на семейството (без значение от какъв пол са те) се поздравяват с целувка по бузата, която най-често е придружена от топла прегръдка. При запознанство се използва кратко ръкостискане. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин