Познан – забележителности, които ще ви изненадат - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Познан – забележителности, които ще ви изненадат
Автор: Peika.bg

Полша сякаш винаги е била в сянката на големите туристически дестинации. Не бих предположила колко впечатляваща може да бъде, ако не беше една щастлива възможност да прекарам половин година в Познан. И ето ме, вече втори месец съм тук, опознавам хората и страната и честно казано започвам да ги обиквам. В последните години обикалях в 15-ина държави, но никоя друга страна не ме е карала да се чувствам толкова у дома, както Полша. Харесвам културата, архитектурата и езика, много мога да разказвам за тях, но днес ще се концентрирам на моя любим полски град – Познан.


Той е петият по големина в страната, около 560 хиляди жители. За поляците е важен исторически и културен център на Великополското кралство и историята му е свързана със създаването на Полша през десети век. През последните векове често е сменял принадлежността си и това му е помогнало да изгради съвременния си, пъстър и стилен облик. Харесва ми спокойното съжителство между немската готическа и барокова архитектура, внушителни и красиви сгради, и така добре познатите ни социалистически блокчета в покрайнините с простите си, изчистени и правоъгълни форми. Днес определено мога да кажа, че е един съвременен град с модерна и развита инфраструктура, а центърът е запазил своето многовековно наследство и красиви разноцветни постройки.

Познан се намира в северозападната част на Полша, на 3-4 часа с автобус от Берлин, 2-3 от Варшава, Вроцлав и Гданск и на 5-6 от Краков. Достига се лесно и евтино със самолет, влак или автобус – около 10 евро от Берлин, по-малко от Варшава.

Забележителности

За да научите за историята на града и да ви покажат най-красивите и интересни местенца и то напълно безплатно, ви препоръчвам да посетите Free walking Tour Poznan. Била съм на такива турове в над 10 държави и със сигурност това е най-добрият начин за мен да се потопиш толкова бързо в атмосферата на дадено място и да научиш нови и интересни факти, които няма да намериш в интернет.

Ето и малко информация за местата, които според мен си струва да посетите:

41338

Старият град – Стари Ринек и Козлите. Спомням си колко впечатлена бях, когато видях главният площад на Познан в интернет. Беше ми чудно как такова красиво място не е толкова популярно и известно. А на живо е още по-хубаво! Площадът е широк и отвсякъде опасан с множество високи, тесни, красиви и разноцветни занаятчийски къщички на по 200-300 години, символ на полско-немското съжителство и архитектура. Днес много от тези къщички са достъпни за посещение и са ресторанти, барове, музеи. В центъра на площада се извисява кметството – внушителна сграда с дълга история. Около нея по обяд всеки ден хората се събират, за да видят двата Козела, символ на града, които излизат точно в 12 от главната кула на кметството и се борят пред погледите на събралата се тълпа и звуците на часовниковата камбана. Самата сграда е музей, в събота дори е безплатно посещението и е също толкова красива и отвътре.

41336

Остров Тумски и катедралата Св. Св. Петър и Павел – Катедралата е един от символите на града. Има около десетина века история и през годините е била символ на Великополското кралство и борбата на поляците за свобода. Отвътре и отвън - внушителна и красива. Намира се на остров и е само на около 10 минути от стария град. Мястото е приятно, под мостовете постоянно минават хора с канута - в Познан се намира най-голямата регата в Полша. Тази част от града е много артистична и пъстроцветна.

41335

41337

The Brama Poznania Museum – в Познан има много музеи, но този е единствен по рода си. Изключително модерен и интерактивен. Разказва за историята на града и региона. Всичко е направено много занимателно и можеш да докоснеш, разгледаш и разлистиш множество виртуални табла и книги. Има много кратки филмчета и клипове, а с устройството към слушалките избираш за какво искаш да чуеш, като просто търсиш стикерчетата из музея и всяко от тях ти разказва различна история. Информация за билети и работно време тук.

Замек (Zamek) – в града има два замъка – Единият е масивна червена сграда на центъра, многократно реставрирана и показваща могъществото на познанските владетели. Другият замък, известен като просто Замек е много красив и впечатляващ, може да бъде разгледан и отвътре. Днес там се помещават различни галерии и административни сгради. Има красива градина и съм сигурна, че ще е от любимите ми места като се постопли.

41340

Университет Адам Мицкиевич – в града има впечатляващите над 30 университета. Този е най-големият с около 46 хиляди студенти от цял свят. Ректоратът е много красив и се намира точно срещи Замек, така че като минавате от там, можете да му отделите няколко минути. Между тях се намира паметника на самия Адам Мицкиевич - националният поет на Полша.

Национален музей - Ако се интересувате от изкуство и история – това е вашето място. Самата сграда е в неокласически стил и са намира в доста хубава част от града, много приятно място за разходка. Информация за билети и работно време тук.

Стари Бровар – Най-старият и красив шопинг център в града и признат за един от най-красивите молове в цяла Европа. Представлява бивша пивоварна фабрика и голяма част от машините и арматурите са запазени и създават автентична и приятна атмосфера.

41334

Парк Цитадела – Огромен, широк и красив парк. В началото му има полски, руски и американски мемориален комплекс, посветен на загиналите през втората световна война. Като продължите нагоре по стълбичките, се озовавате в разнообразен парк. Има горички, алейки, огромни зелени поляни, музей на военните самолети, детски площадки, открити фитнеси, паметници. В средата има и красиво езеро. Паркът е едно от любимите ми места. Можете да си вземете колело и да се разходите спокойно.

41339

Стадион Инеа – за любителите на футбола или големите съоръжения – това е един от стадионите на Европейското по футбол от 2012 г. Изграждането му освен много скъпо, е било и изключително трудно. Поляците са горди, че Дискавъри са правили филм за изграждането на стадиона. Има организирани турове, които ви разхождат в съблекалните и различните сектори на стадиона. Внимавайте само да не нагазите в тревата, че са много стриктни.

41342

Пивоварната на Лех – фабриката е нещо мащабно и впечатляващо. Тук се произвеждат най-популярните полски бири. Има организирани интересни турове, в които ви запознават с целия процес на приготвянето на бирата. Най-сладката част, дегустацията, е оставена за накрая.

Ресторанти, заведения и нощен живот в Познан

Впечатляващо е колко динамичен, жив и ярък е нощният живот в града. Може би се дължи, от една страна, на множеството студенти или на самия начин на живот на поляците, но тук определено става купон. Излезеш ли вечер, особено ако е петък или събота, усещаш онази специална атмосфера, все едно си на морската алея във Варна през някоя лятна вечер. Отвсякъде музика, светлини и тълпи от хора. Има много клубове и дискотеки, цените са достъпни, а изживяванията доста разнообразни. Харесва ми как клубовете са просторни и е достатъчно културно, за да ти е хем весело, хем да се чувстваш комфортно. Някои от заведенията, които аз харесвам и посещавам редовно, са Куба Либре (много приятно, най-вече комерс и латино, събира чужденците и младите хора в града), Chekolada и Pacha (те са по-елитните, скъпи и баровски заведения), SQ и Slodowia (намират се в Стари Бровар, едно върху друго. Първото е повече за студенти и непринуден купон, второто е известно с тематичните си партите и по-изисканата асмосфера).

Барове – има много разообразни и интересни барове. Някои са с полска атмсофера, други те карат да се чувстваш все едно си на някой екзотичен курорт.

Kultowa – типично полски бар, с разнообразна полска музика, често свирят групи на живо. Самото заведение е много интересно, слизаш в цял лабиринт от подземия и тунели с разположени масички в по-големите помещения. Обстановката е много приятна и препоръчвам за голяма компания.

Proletariat – За всички фенове на социализма ще бъде предпочитано място. Всичко в този бар напомня за онези специални 45 години в българската и 65 в полската история. Статуи на Ленин и Сталин, едновремешни уреди, радиа, телефони, карти и пощенски картички, доста колоритна асмосфера.

Pijalnia – Най-предпочитаното място за поляците. Представлява бар и дълъг бар плот и малко високи масички. В общи линии с моите български стандарти обичам да имам къде да седна спокойно и да си говоря с хората, идва ми малко натъпкано и некомфортно, но за поляците е рай и истинското лице на тяхната алкохолна култура. Винаги ще го намерите пълно с прави хора с по две бири в ръцете. От там обикновено започва всеки полски купон.

Chupito – мястото с шотовете. Ако си падате по шотове, там ги има всякакви – екзотични, цветни, огнени. Дава добър тласък на купона. Има богат избор от над 500 различни видове шота на достъпни цени.

Hola HolaПо-спокойно и романтично местенце, подходящо за двойки и компания. Можеш да си седнеш спокойно и да пийнеш и разговаряш. Сервират всичко в буркани и създава една островна курортна асмосфера. Предпочитам го в студените зимни полски вечери.

9 stops Мое любимо място. Намира се точно срещу общежитията, винаги пълно с млади хора. Представлява едно огромно хале и съчетава в едно бар, игрална зала и дискотека. Има доста билярдни маси, дартс, джаги. Приятни масички и сепарета. Често се събират да гледат мачове там. Барът също е хубав, има и голям дансинг с диско лазери и диджей. Там всеки си намира по нещо, което му е интересно, и е добро място да се запознаваш с хора и да се веселиш.

Cacao House – това е любомото ми място! Намира се в една стара висока къща точно в стария град. По-скоро тихо и спокойно място за романтика и релакс. Сядаш на малки уютни масички с диванчета или барбарони. Има всякакви видове шоколадови изкушения за пийване и хапване. Много приятно и романтично, ако се двойка, задължително го посетете!

И нещо за хапване:

Тук има доста и всякакви ресторанти. Цените да достъпни и е много вкусно. Полската кухня силно ми допада. Освен това в града има всякакви мексикански, японски, индийски, китайски, чешки и други ресторанти и гладни няма да останете, а най-вероятно ще сте и доста доволни. Тук ще напиша за по-интересните ресторанти, които намерих.

Manekin – Представлява изискано и много посещавано заведение за палачинки. Но като чуете палачинка, трябва да си представите цяла кулинарна творба с палачинка. Препоръчвам палачинка от спагети със спанак и риба тон. Звучи странно може би, но е страшно вкусно! Порциите са преголеми, ще си изкарате невероятно и ще оставите по 20 лв. на човек максимум.

Ptasie Radio – Намира се близо до Замек-а. Много колоритна и красива атмосфера с птички, даже солничките са птички, стените са изрисувани с птици. Много приятно и изискано, порциите са също доста впечатляващи на вид и вкус.

Молове

Познан е прочут с множеството си молове и шопинг центрове. Беше учудващо за мен колко много и огромни молове може да има в един 500 хиляден град. Казаха ми, че само големите са 11. Може би голямата конкуренция е една от предпоставките за добри и изгодни оферти. Обясниха ми, че много често немците идват да си пазарят от Познан, като най-близък и голям град до немската граница и това стимулира значително развитието на този бранш в града. От което ние, бедни студенти, можем само да се възползваме и радваме. Ако идвате насам и имате време, отделете си малко бюджет за дрешки.

Цени

Ако решите да посетите Познан, със сигурност ще се зарадвате на цените. В ярък контраст с повечето страни от тези географски ширини, тук цените са достъпни и бих казала еднакви с българските. Даже има някои неща, които откровено са по-евтини от София, като например храната в супермаркетите, дрехите по моловете и бирите по заведенията – можеш спокойно да си намериш в хубаво нощно заведение бира 500 мл за 5 злоти (около 2,50 лв.).

Транспорт до Познан и в града

За жалост Полша не е най-лесно достъпната дестинация от България. Самолетните билети са скъпи, а е достатъчно далеч, за да не е предпочитана дестинация с кола. Но за сметка на това има една доста лесна и евтина схема – летиш от София до Берлин (препоръчвам ЕърБерлин – ниски цени и включен багаж) и оттам хващаш влак или автобус (polskibus.com). Тъкмо може да се направи комбинация с Берлин, който със сигурност си струва посещението!

В самият град има стройна транспортна мрежа, не мисля, че отстъпва по нещо на германската. Има автобуси и трамваи, дори и нощен транспорт, така че движението из града е лесно и евтино. Билетчето в зависимост от времето и дали си студент е различно, но за възрастен, половин час е 3,40 злоти, по-малко от два лева, а за студенти е на половина.

Накратко искам да обобщя, че Познан може да покаже много свои лица. От една страна, старо историческо и културно място, от друга – гъмжащ от живот и млади хора град, от трета спокойно място за живеене. Много е лесно да уловиш ритъма на този град, така близък от една страна и толкова далечен от друга. Аз видях нещо специално в него, надявам се вие също да го посетите и да го усетите!

*

Текстът е изпратен от Росица Минева за рубриката Стани автор. Ако искате да прочетете повече истории за преживяванията на Росица Минева в Полша и пътуванията й из Европа, можете да разгледате нейния блог тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин