Прахосмукачка за посетителите на Сикстинската капела - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прахосмукачка за посетителите на Сикстинската капела
Автор: Peika.bg
Прахосмукачка за посетителите на Сикстинската капела

Специална прахосмукачка за почистване на дрехите на туристите, климатична инсталация и килим: с драстични мерки Ватикана иска да защити ценните фрески на Сикстинската капела от разрушаване.

Произведенията на Микеланджело са застрашени от пот, прах и мръсотия от близо 20 000 посетители на ден, облягащи се на фреските в Сикстинската капела в Рим. Противодействието на Ватикана: от 2013 г. посетителите трябва да бъдат „чисти, сухи и охладени“ преди да влязат в Сикстинската капела.

Последните 100 метра преди входа ще бъдат постлани с килим и така обувките на посетителите ще бъдат чисти преди да влязат. Ще бъде инсталирано и специално съоръжение – нещо като прахосмукачка, с която ще бъдат почиствани дрехите на посетителите от прах. Ще бъде намалена и температурата в помещението, за да се понижи температурата и влагата на телата на посетителите.

Микеланджело Буонароти създава от 1508 до 1512 г. гигантската фреска на 1100 кв.м върху големия таванен свод, с централен мотив историята на сътворението и историята на Ной. По-късно създава и фреските по дългата страна на Капелата със сцени от Стария и Новия завет, също и тези на стената на олтара с монументалния Страшен съд.

Капелата, в която ще се проведе гласуването за нов папа след оттеглянето на Бенедикт XVI през февруари, ще бъде затворена за туристи от 15 март 2013 г. до изборът на новия глава на римокатолическата църква.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътуване, полезни съвети и маршрути! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин