Права на потребителя: На съд в чужбина (ЕС) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Права на потребителя: На съд в чужбина (ЕС)
Автор: Peika.bg
Права на потребителя: На съд в чужбина (ЕС)
Снимка: Photl

В случай на спор с търговец от друга държава в Европейския съюз, можете да ползвате облекчена съдебна процедура. Ето как.

Вече ви запознахме с Европейската заповед за плащане – инструмент на ЕС, който ви дава възможност да потърсите възстановяване по съдебен ред на сума от нелоялен търговец, който се намира в друга държава, членка на ЕС.

Европейското законодателство има още един инструмент, който можете да ползвате само ако претендираната сума не надвишава 2000 евро – т.нар. Европейска процедура за искове с малък материален интерес (ЕПИММИ). Всъщност когато спорът е за суми под 2000 евро, този инструмент има повече предимства от Европейската заповед за плащане, защото евентуално възражение на търговеца за разлика от Европейската заповед за плащане, не спира процедурата.

Ето и един пример:

Ще пътувате за Испания и сте си купили самолетен билет от София до Барселона от испанска авиокомпания, като сте заплатили 360 евро. Полетът обаче пропада по вина на превозвача, който отказва да ви възстанови цената на билета.

Процедурата при ЕПИММИ е улеснена, за да не се налага да използвате адвокат (което значително би я оскъпило). Попълват се само стандартизирани формуляри – исков формуляр, формуляр за отговор и др. Искът трябва да бъде придружен от всички подкрепящи доказателства и от превод на иска и неговите приложения на съответния език. 

За да бъде гарантирано, че ЕПИММИ е възможно най-бърза и икономична, има срокове, в които трябва да се извършват различните действия – изпращане на получения формуляр на ответника от съда, отговор на ответника, извършване на проверка, издаване на решението и т.н.

След приключване на производството, ще получите съдебното решение, което ще подлежи на изпълнение в целия Европейски съюз. Това е от особена полза за потребителя, защото ако използва общия съдебен ред на съответната държава, в която живее, изпълнението на решението в друга държава е много трудно и свързано с много формалности. При европейската процедура съдът ще ви издаде удостоверение за решение и ще можете да се обърнете към съдебен изпълнител от държавата-членка, в която некоректният търговец не се съобразява със съдебното решение доброволно.

Повече информация относно Европейската процедура за искове с малък материален иск може да откриете тук, в сайта на асоциация "Активни потребители".

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, любопитни традиции и съвети за пътуване!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин