Пражки храд и раждането на Златна Прага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пражки храд и раждането на Златна Прага
Автор: Мария Ангелова

Пражки храд (Pražský hrad, Пражкият замък) освен като една от челните забележителности в списъците на туристите, се фука и като най-големия замък в света. Оказва се, че въпросът с най-големия замък е доста спорен и не един и два двореца, палата и сарая по земята вадят кой от кой по-убедителни аргументи в своя полза, но пък Книгата с рекордите на Гинес е признала този в Прага за най-големия древен замък – с дължина 570 м и средна ширина от 130 м. Безспорно е обаче, че именно около замъка се заражда Прага, а от височината на Западния хълм над река Вълтава нейните владетели вероятно са стояли и са се наслаждавали на величието си.

Пражки храд малко прилича на стара семейна къща, в която всяко следващо поколение прави някоя пристройка, надстройка, допълнителна барака или навес. Само че далеч по-разкошно. Замъкът се издига на хълма от повече от 1000 години и от създаването си чак до днес непрестанно е разширяван и доукрасяван във всякакви стилове. Вътре в три двора са събрани катедрали и параклиси, укрепления, жилищни и церемониални сгради. Тук са живели владетелите на Бохемия, а по-късно – президентите на Чехословакия и Чехия.

Първият замък, издигнат на хълма около 880 г., е бил от дърво. Малко по-късно са построени първите каменни сгради и първите църкви, включително и базиликата Свети Георги (или Свети Иржи, както й казват чехите). През Средновековието крал Карл IV построява наново кралския дворец заедно с параклиса Вси Светии (Chrám Všech svatých) и покрива върховете на островърхите кули със златни листове – откъдето и води началото си прозвището Златна Прага.

В двора на Пражки храд се намира и катедралата Свети Вит (Katedrála Sv. Víta), която е впечатляваща с няколко неща. На първо място със своя дълъг и предълъг строеж – основите й са положени през 14-ти век, а е довършена едва през 1929 г. Отделете подобаващо внимание на цветните стъклописи на Алфонс Муха, сред които има сцени от живота на Кирил и Методий, както и на бъдещия крал Вацлав. Неслучайно сравняват катедралата с корона – островърхите й кули хвърлят величествената си сянка над Прага като истинско кралско украшение. А вие сами ще се убедите защо е смятана за един от най-важните готически храмове в света.

Полезна информация: Пражкия храд се намира в квартал Храдчани (централната историческа част на Прага). Работно време – всеки ден от 5 до 24 часа (1 април - 31 октомври) и от 6 до 23 часа (1 ноември – 31 март). Можете да се разходите безплатно из градините (отворени са само лятото) и коридорите. Можете да видите кабинета на президента само първата събота след 8 май. Смяната на стражата можете да наблюдавате безплатно на всеки кръгъл час от 7 до 20 часа (зимата до 18 часа). Най-впечатляваща е церемонията в 12 часа на обед, когато са включени също и фанфари и националния флаг. Допълнителна полезна информация ще откриете тук.

 

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин