Празник на билките, планината и туризма край Троян - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Празник на билките, планината и туризма край Троян
Автор: Мария Ангелова
Празник на билките, планината и туризма край Троян
Снимка: Thinkstock/Guliver

На просторните поляни на Стара планина, край пътя за Беклемето, лятото ухае на билки, а планината си има свой празник.

Празникът на билките, планината и туризма се провежда всяка година в последната събота на месец юни, като с него официално се открива и летният туристически сезон.

Планинари, ориентировачи, мотоделтапланеристи, билкари, почитатели на планинските преходи и екстремното колоездене идват от юг и от север на Балкана, за да отбележат празника на любимата планина.

Освен музика и полезна информация за билките, на празника се организират състезания за най-дълъг и най-пъстър венец, състезание по ориентиране, вари се чай от десетки билки, бъркат се традиционни гозби, издигат се делтапланери, играят се хора, народни песни огласят планинските склонове на Троянския Балкан...

Поляната на Айдушко сборище е сцената, а гледката към връх Козя стена е декорът. Истински празник на свободните хора и на всички, които обичат планината.

Кога и къде: 27 юни 2015 г., местност Айдушко сборище, над село Балканец (до пътя за Беклемето). Начало: 10 часа. Музика на живо от Илия Луков и Тони Дачева. Осигурен е безплатен транспорт от паркинга пред Общината в Троян в 9 часа.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин