Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров
Автор: Peika.bg
Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

Над 150 души станаха част от събитието, което разруши митовете около изкуството на комикса.

„Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък.”
Йн. 8:2-11

Датата 19 септември ще остане в историята като деня, в който портите на Ада се отвориха широко и неговите принцове поканиха над 150 присъстващи в своите палати. Както и „Седем градски гряха“, които  напуснаха страниците на комикса за възрастни, дело на Благой Д. Иванов и Петър Станимиров, и се материализираха в човешка форма.

Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

Малко след 19:00 ч. в притъмнения столичен клуб „City Stage „преподобните“ и греховно талантливи Йоана Петкова и Никол Раданова изпълниха акапелна версия на мефистофелската песен „Ave Satani”, призовавайки три демонични създания на сцената (в ролите Анна-Мария Николаева, Цвета Цочева и Мадлен Иванова).

Тяхното изпълнение призова не кой да е, а самият журналист и радио водещ Драгомир Симеонов, който подобно на строга инквизиция, бе решен да изтръгне от създателите на провокативното издание всички мрачни подробности около продължилия почти 2 години процес на работа.

Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

Писателят Благой Д. Иванов призна с шеговит тон, че седмици наред е сънувал кошмари и си е отдъхнал едва когато е видял готовата книга в ръце. Според него комиксовата медия е незаслужено пренебрегвана у нас, което е грешка, тъй като тя предлага широк спектър от смели творчески и жанрови посоки, които могат да дадат свобода за изява на редица родни творци – както от старото, така и от по-младото поколение.

Петър Станимиров отбеляза, че за него „Седем градски гряха“ е бил сериозно творческо предизвикателство, но е изключително горд с резултата. Според него библейските смъртни грехове имат сериозна конкуренция днес – в лицето на „модерните“ смъртни грехове, сред които са лицемерието, посредствеността, простащината и арогантността… и докато сме им подвластни, спасение за нас няма, защото греховете раждат чудовища.

Двамата изразиха надеждата си, че чрез „Седем градски гряха“ повече хора ще преборят скептицизма си към българската попкултура, а ако комиксът успее да вдъхнови, окуражи и мотивира още автори и художници да реализират подобни начинания, това би ги направило най-щастливи.

***

Премиерата на „Седем градски гряха“ от Благой Д. Иванов и Петър Станимиров

„Седем градски гряха“ съдържа седем независими комикс истории, които открехват вратите на Aда, скрит в човешките души; седем прокълнати приключения в мрака, готови да ви потопят в един черно-бял и ужасяващо красив свят, който ще ви докаже, че няма по-добро място за виреене на греха от… града.

Похот, чревоугодие, алчност, леност, гняв, завист и горделивост – това са истинските изкушения, които хилядолетия наред въвеждат човешкия род в екстаз и агония… а след тях идва заблудата, че те ще бъдат последвани от изкупление или поне от прошка.

***

Благой Д. Иванов от ученик се занимава с писане, от студент – с кинокритика, а от 2011 г. плува из издателските ширини. Независимо дали се е фокусирал върху жанрова проза, дали анализира даден филм, или редактира книги, движеща сила си остава интересът му към по-мрачните, провокативни и нарушаващи табутата теми и сюжети. Докато измисля концепцията и сценариите на настоящия проект, основно се вдъхновява от британеца Клайв Баркър и от японеца Джунджи Ито. Когато не се занимава с литература, с нескрито удоволствие се отдава на другите си страсти – меломания, палеонтология и критично мислене.

Петър Станимиров навлиза ударно в света на комиксите и илюстрациите още през 80-те години на миналия век. Освен несъмнено култовата му роля в проекти като „Дъга” и в художественото оформление на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц, той налага в България безобразно популярните книги-игри, после минава през гейминг бранша, а в последно време е изключително активен както като художник на класически произведения, така и на съвременна попкултура. Правил е десетки изложби и е носител на редица отличия, а внушителното му портфолио е маркирало не едно, а вече близо пет поколения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин