Пренасяне на медикаменти извън страната - какво трябва да знаем? (част 1) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пренасяне на медикаменти извън страната - какво трябва да знаем? (част 1)
Автор: Peika.bg
Пренасяне на медикаменти извън страната - какво трябва да знаем? (част 1)

Когато пътуваме извън страната, понякога ни се налага да носим и лекарства, но правилата за това кое медикаменти могат да бъдат пренасяни са различни.

Потенциална опасност от арест ви грози, когато пренасяте два класа лекарства – наркотични и психотропни. Това ще рече всяко лекарство, което може да окаже влияние върху централната нервна система (ЦНС) и носи потенциал за злоупотреба.

Наркотичният клас най-често се отнася до аналгетични опиоиди и техните производни (например морфин и кодеин). Психотропни пък са всички лекарства, които се използват за лечение на психични разстройства, като тревожност, депресия и психотични състояния.

Някои държави включат към техния регламентиран списък и редица други лекарства, използвани за лечение на неврологични състояния като епилепсия и болест на Паркинсон. Други включват дори седативни антихистамини като забранени вещества.

Ето защо трябва да бъдете много внимателни, ако сте понесли в багажа си каквито и да е лекарства, с потенциал да се отнасят до централната нервна система.

За да разберете какви са директивите на различните държави, регулиращи трансграничното транспортиране на лекарства, посетете уебсайта на Международния съвет за контрол на наркотичните вещества (INCB). На техния сайт ще се запознаете с общите принципи, отнасящи се до пътуващите с наркотични и психотропни лекарства.

Ще разберете как може да ви бъде позволено да превозвате количества от такива вещества за лична употреба, обикновено за употреба до един месец. Ще научите, че трябва да носите писмо или рецепта от своя лекар, за да пътувате с такива лекарства.

Също можете да видите индивидуалните разпоредбите на различните страни. Да разберете какви са изискванията на дадена държава за пренасяне на лекарства обачепонякога се оказва мисия невъзможна. На интернет страниците им често информацията е написана неясно, а когато се свържете с посолството, може да не получите адекватен отговор.

Имайте предвид, че в някои държави нормите са строго прилагани, като Обединените арабски емирства и Япония. Въпреки привидната неяснота за това какво може да се пренася извън граница, има много малко случаи на пътници, които срещат сериозни проблеми.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин