Интересно устройство за превод ще се появи на гарата в Токио тази есен - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересно устройство за превод ще се появи на гарата в Токио тази есен
Автор: Peika.bg
Интересно устройство за превод ще се появи на гарата в Токио тази есен
Снимка: Seibu Railway

Япония е известна със своите съвременни технологии и последното ѝ творение е значителна стъпка към преодоляване на езиковите бариери. Ново устройство, наречено Voice Biz UCDisplay, предлага превод лице в лице на живо между японски и 11 други езика.

Разработен от печатарската компания Toppan Inc, инструментът за превод може най-добре да се опише като екран, подобен на прозорец. Когато двама потребители разговарят, преводите в реално време се появяват като текстови балончета от двете страни на екрана. Неговото прозрачно стъкло позволява зрителен контакт, както и предаване на изражения на лицето – нещо, което обикновено се губи при говорене чрез приложения за превод.

Имайки предвид международните пътници, компанията Seibu Railway ще инсталира един от тези екрани за превод на гара Seibu-Shinjuku в Токио за тримесечен тест. Това ще позволи на туристите да комуникират ефективно с персонала на гарата, когато купуват билети или искат информация. След като експерименталната фаза приключи, Seibu Railways очаква да го приеме до есента и ще обмисли разширяването му до други станции в зависимост от резултатите от тестовете.

Сред езиците, представени в това устройство, са английски, испански, френски, корейски и китайски. За още по-гладък превод, Voice Biz UCDisplay разчита на създадена от Япония машина за превод, която превключва директно от японски към други езици, вместо първо да превежда на английски, преди да премине към други езици.

„Toppan първоначално предостави приложение за превод, наречено VoiceBiz“, казва Томоаки Носака, мениджър на центъра за социални иновации в Toppan, пред Japan Times. „Но осъзнахме, че като внедрим нашата машина за превод на прозрачен дисплей, можем да я превърнем в универсален дизайн, който може да помогне за комуникацията както с чужденци, така и с хора със слухови или говорни увреждания.“ Като такъв, той също е ценен инструмент за хора със слухови увреждания, благодарение на опцията си от японски на японски, както и функцията на клавиатурата за потребителите да въвеждат своите заявки.

С това удобно творение не само ще бъде по-лесно за туристите да се придвижват и за туристическия персонал да им помага, но също така може да бъде голям пробив в международната комуникация. Така че, ако попаднете на оживената гара Seibu-Shinjuku този сезон и искате да видите Voice Biz UCDisplay в действие, екранът се намира до касата за експресни билети.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин