Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Автор: Peika.bg
Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Снимка: pixabay

Замъкът Нойшванщайн е познат по целия свят с две неща - като символ на романтичния архитектурен стил и с трагичната история на своя собственик - след като губи властта в собственото си кралство, Лудвиг ІІ се оттегля в своя свят от митове, легенди и приказни истории. Той е използван за основа на емблемата на Дисни. 

Нойшванщайн се намира в Южна Бавария и без съмнение е един от най-често фотографираните обекти в ГерманияАмбициозният проект на Лудвиг ІІ започва през 1869 г. Той обединява елементи от сградите на замъка Вартбург и Замъка на Свещения Граал от операта на Вагнер “Парсифал”.

Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Снимка: pixabay

Главната цел на двореца е била да служи като убежище, тъй като две години след като се възкачва на баварския трон през 1864 г., Лудвиг ІІ е принуден да предаде властта на прусите. За да компенсира омразата към кралския престол, той отдава все повече от своето време на изящните изкуства, като създава свой приказен свят, далеч от реалността.

Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Снимка: wikimedia

Сред най-хубавите стаи в замъка са две забележителни зали. Една от тях - Залата на певците, е по-голяма и по-изискана версия на същата зала във Вартбург, и също така включва елементи от банкетната зала на средновековния замък, въпреки че никога не е ехтяла под звуците на песни или пируване.

Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Снимка: wikimedia

Двуетажната тронна зала достига 15 м височина. И на двата етажа е обградена от галерии, а екстравагантната й украса блести в златно и синьо. Все пак най-голямата страст на Лудвиг ІІ била Залата на Свещения Граал, в която той обединил носталгията си по Средновековието с последните технологии на своето време.

Приказка от Германия - замъкът Нойшванщайн
Снимка: wikimedia

Спалните помещения на Лудвиг издават ясно влияние на готическия стил, като дори са украсени с детайли, напомнящи за оперите на Вагнер. Тоалетната масичка има дори кран с формата на лебед, вдъхновен от операта „Лоенгрин”.

Друга добре позната особеност на Нойшванщайн е изкуствената пещера, чиито малки водопади и цветни светлини създават представата за мистериозна пещера.

Можете да си направите също екскурзии до неоготическия замък Хохеншвангау, построен наново през 1832 г. от руините останали от 12-ти век, както и до Римската баня в планината Тегелберг. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин