Приказният Колмар – история и интересни факти - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приказният Колмар – история и интересни факти
Автор: Елена Исаева

Колмар е живописен град, разположен в региона Гранд Ест в североизточна Франция. Пропит с история и известен със своята добре запазена средновековна архитектура, Колмар си е спечелил репутацията на един от най-очарователните и красиви градове в региона на Елзас. Ето подробно изследване на историята и фактите за Колмар:

 

Историята на Колмар датира от 9 век, когато се споменава като подарък на абатството Сен Дени. Градът процъфтява през средновековния период като част от Свещената Римска империя. През вековете Колмар преминава няколко пъти между Франция и Германия поради стратегическото местоположение на региона. Става окончателно френски след Първата световна война.

Приказният Колмар – история и интересни факти
Снимка: pixabay

Средновековен чар: Добре запазената средновековна архитектура на Колмар е основна привлекателност за посетителите. Старият град, известен също като „Petite Venise“ (Малката Венеция), се отличава с очарователни фахверкови къщи по тесни калдъръмени улички.

Collegiate Church of Saint-Martin: Този готически шедьовър, датиращ от 13-ти век, е видна забележителност със зашеметяваща фасада и впечатляващ интериор. Църквата представя смесица от архитектурни стилове, включително романски и готически елементи.

Maison Pfister: Една от най-емблематичните сгради в Колмар, Maison Pfister е красиво украсена къща с богато украсени фрески и дървени балкони. Той е отличен пример за ренесансова архитектура.

Музей Unterlinden: Разположен в бивш доминикански манастир, този музей е известен със своята обширна колекция от произведения на изкуството, включително олтара на Изенхайм от Матиас Грюневалд.

Музей на Бартолди: Колмар е родното място на Фредерик Огюст Бартолди, скулпторът на Статуята на свободата. Музеят, посветен на него, показва негови творби, включително оригиналните модели на Статуята на свободата.

Международен фестивал в Колмар: Колмар е домакин на ежегоден фестивал на класическата музика, привличащ известни музиканти и оркестри. Фестивалът се провежда на различни исторически места, подобрявайки културното изживяване.

Коледни базари: Колмар е известен със своите очарователни коледни базари, привличащи посетители с празничната си атмосфера, мигащи светлини и традиционни елзаски занаяти и лакомства.

Приказният Колмар – история и интересни факти
Снимка: pixabay.com

Местоположение: Разположен близо до границата с Германия, Колмар е заобиколен от лозя и планината Вогези, което допринася за неговата живописна красота.

Пътят на виното в Елзас: Колмар е врата към Пътя на виното в Елзас, известен със своите живописни лозя и очарователни винопроизводителни села. Регионът е известен със своите бели вина, включително Ризлинг и Гевюрцтраминер.

Туризъм: Туризмът е жизненоважна част от икономиката на Колмар, привличайки посетители с историческия си чар, културни събития и кулинарни изкушения.

Търговия: Колмар има силна традиция в търговията, особено във виното и текстила. Централното местоположение на града в региона Елзас исторически е допринесло за икономическото му значение.

Фредерик Огюст Бартолди: Роден в Колмар през 1834 г., Бартолди придобива международна известност със създаването на Статуята на свободата. Неговото наследство се чества в музея на Бартолди в Колмар.

Огюст Льофевр: Виден френски композитор, роден в Колмар, приносът на Льофевр към музиката е признат и празнуван.

 

Колмар стои като свидетелство за богатия гоблен от история и култура в региона на Елзас. Неговият средновековен чар, архитектурни чудеса и културни събития го правят задължителна дестинация за тези, които търсят да надникнат в миналото. От тесните улички на Petite Venise до лозята по Пътя на виното в Елзас, Колмар продължава да очарова посетителите с вечната си красота и историческо значение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин