Приключението на полетите с балон - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приключението на полетите с балон
Автор: Вероника Павлова
Приключението на полетите с балон

Полетът с балон е едно прекрасно приключение, което придобива все по-голяма популярност през последните няколко години.

С плавното изкачване нагоре се покачва и адреналинът, а пред погледа на човек се разкриват необятни пейзажи, които оставят без дъх всеки любител на приключенията. Но кога точно се е зародила мечтата на човека да лети? Хората често са си представяли, че ще летят като птици, но мечтата им за полет се сбъднала по друг начин.

Въпреки че принципът на плаваемостта, благодарение на който летят балоните, бил дефиниран от древногръцкия математик Архимед две хиляди години по-рано, първите документирани полети с хора на борда се осъществили през 1783 г. - от двама братя французи, които притежавали хартиена фабрика - Жозеф и Етиен Монголфие над Париж. Преди това те са наблюдавали, че въздухът в хартиени торби, поставени над огън, се разширява и води до издигането им.

Оригиналният им балон е направен от хартия и лен и отвори в долната част. Двамата смятали, че ако уловят този газ вътре в затворен лек плик, този контейнер или торбичка ще се издигат от земята. След този успех братята отиват в Париж и построяват друг, по-голям балон.

Приключението на полетите с балон


На 19 септември във Версай Монголфие изпращат първите пътници в кошница, окачена към балон с горещ въздух - овца, петел и патица. Полетът, който продължил осем минути, наблюдавали и Луи XVI и Мария-Антоанета. Балонът летял почти 3,2 км, преди да се върне с пътниците си безопасно на земята. С течение на времето последвало бурно развитие, като постепенно балоните с топъл въздух отстъпили място на тези, използващи леки газове – водород или хелий. Когато се появили и дирижаблите, способни да прелитат океаните, топловъздушните балони за съжаление били забравени и вече не се използвали.

Как и защо лети балонът?

Топловъздушният балон е страхотен пример за приложението на основен научен принцип. Той се издига благодарение на това, че топлият въздух в него е по-лек от заобикалящия го по-студен въздух. При своето издигане  може да повдигне допълнително теглото си, в зависимост от обема и температурата му. С промяната на височината може да се променя и направлението на полета, тъй като в различните слоеве вятърът обикновено духа от различна посока. Пилотът има избор накъде да бъде отнасян балонът, издигайки или снижавайки се на подходящата за случая височина.

Приключението на полетите с балон

Съвременните топловъздушни балони се състоят от четири основни части:

Купол – ушит е от непропусклив найлонов плат, за да задържа нагорещения въздух.
Горелка – с нея се нагрява въздухът в купола.
Кош – окачен е под купола и осигурява място за пилота и пасажерите.
Бутилки с гориво - съдържат необходимото количество газ за полета.

Горелката изгаря пропан-бутан, за да нагрява въздуха в купола и когато се достигне необходимата температура, балонът се издига. Пилотът трябва да я задейства през определени интервали от време, за да поддържа желаната височина. Контролирането на полета всъщност е много просто. Ако искаме да се издигнем, нагряваме въздуха в балона повече, а за да се снижим - го оставяме да изстине. За по-бързо намаляване на височината може да се използва и клапата в горната част на купола, при отварянето на която се изпуска част от топлия въздух.

За приключението да летиш с балон

Но все пак, какъв по-вълнуващ и интересен подарък например за вашите любими и близки хора би бил, освен такъв полет? Освен вълнуващо приключение, вие ще подарите и незабравимо красиви гледки. Усещането да се носиш във въздуха като птица, ще се хареса на свободолюбивите души. Особено ако със себе си вземете и фотоапарата и запечатате невероятните изгледи, които ще видите от високо и за миг ще се почувствате  така, сякаш гледате над света. 

Приключението на полетите с балон


Представете си само една такава картина  в ума си. Отличните условия за летене позволяват балонът да се издига плавно, преминавайки измежду приказни комини, пирамиди и църкви, издълбани в уникалните скали. Около вас има разпръснати безброй разноцветни подобни на вашия балони, а вие се чувствате част от  една истинска феерия от цветове. Издигайки се на няколкостотин метра височина, от балона ви се разкриват невероятни сюрреалистични гледки към дълбоките долини и безкрайни поля, потънали в зеленина.

Най-подходящият сезон за въздушна разходка в плетена кошница на няколкостотин метра височина е периодът от края на април до началото на септември. Ако наистина се чувствате авантюристично настроени, не се колебайте. Направете нещо по-различно - качете се на балон и като птица вижте света от високо. Планините и върховете се трансформират в назъбени земни маси, а речните меандри се вият като дълги змии. От небесните висоти земята се простира отвъд хоризонта, разкривайки всички тайни кътчета, които човек може да пропусне, докато е в ниското.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
kalitravel, 26.12.2018 | 14:21
Стара моя места!
Абонирайте се за нашия бюлетин