Приключения във фермата по пътя на сиренето - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Приключения във фермата по пътя на сиренето
Автор: Мария Ангелова
Знаете ли как се прави сирене? (Може би) Били ли сте скоро на седянка с предящи и пеещи баби? (Надали) А можете ли да издоите овца? (Хванахме ви!)
Това, че баба ви няма овца за доене, не означава, че трябва да си останете цял живот непросветени в това (днес по-скоро екзотично, отколкото животоспасяващо) умение. Мирослав Хусков ще ви покаже как се прави, а вие можете да се опитате да го повторите, докато се чудите как така пръстите ви тракат толкова бързо, смело и сръчно по клавиатурата на компютъра, а не могат да се справят с една нищо и никаква овца. 
Фермата за приключения на семейство Хускови се намира в ивайловградското село Плевун. (Всъщност няма да чуете никой от жителите на селото да го нарича така - тук му казват Пелевун и точка.) Освен че ще видите откъде минава пътят на сиренето - от овцата до масата, ще можете да чуете и песните на пелевунските баби. "Пътят на сиренето със сигурност е непознат или поне е забравен вече", ни разказа Мирослав. "Обединихме го с пелевунските баби, защото това е част от едновремешната традиция. Бабите не само ще пеят, но и ще предат, ще разказват неща за миналото, ще плетат шушони, като всичко ще се случва на седянка."
Източните Родопи и село Пелевун са едно от най-подходящите места в България, където да потърсите традицията и да срещнете минало и настояще. А ако накрая сте запомнили поне една пелевунска история и сте успели да издоите поне една овца, със сигурност ще си тръгнете обогатени.
Изграждането на атракцията "Пътят на сиренето" е подкрепено от българско-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи "Новото тракийско злато".
Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин