Природният феномен Счупената планина в село Воденичарско - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Природният феномен Счупената планина в село Воденичарско
Автор: Елена Исаева

Природата на България е наистина много интересна и разнообразна. На нашата територия е пълно с различни природни и геоложки феномени, които са притегателни за посещение, фотографиране или проучване от различни учени.

Почти всеки от тях има логично научно обяснение, но нека си признаем, че далеч по-интересни са мистичните легенди, които се разказват от поколение на поколение, като всяко следващо добавя нещо от себе си. Колкото и да пътуваме, колкото и да разглеждаме обаче, винаги има места, за които не сме чували нищо или знаем много малко. Това е наистина доста интересно, тъй като за нашата малка територия имаме толкова много природни и културни забележителности, които си заслужава да бъдат посетени дори по няколко пъти. Такива места ни показват колко е велика природата, какъв невероятен художник и скулптор е тя. Как може да извае невероятни, причудливи форми, които да впечатляват и удивляват стотици години.

В необятната и красива Родопа планина има едно интересно и малко известно място - това е геоложкият феномен „Счупената планина“. Той се намира близо до град Джебел, в края на село Воденичарово. Планината на това място буквално изглежда като отчупена. Този геоложки феномен се е формирал в края на 19 век. Високият хълм е прекъснат почти през средата, като са се образували други два по-малки, на които разликата във височината е около 80 метра, а самото растояние между тях е малко над 600 метра. Наблюдава се как лявата част на хълма е леко потънала спрямо дясната. Това свлачище се смята за едно от най-големите такива не само на територията на Родопите, но и в цялата страна.

Геолозите твърдят, че този природен феномен се е формирал при голямо тектонско разместване. Най-общо това представлява огромно свлачище, което най-често се образува при множество валежи. Самата планина в тази си част е изградена от силно напукани скали, в които тази вода лесно се просмуква и задържа. В следствие на това, планината се отцепва и част от нея буквално се премества, като остатъчният скален материал се отмива от близката река.

Природният феномен Счупената планина в село Воденичарско
Снимка: Елена Исаева
 

По време на самото тектонско разцепване, звукът е бил наистина оглушителен и местните казват, че са видяли буквално горящи огньове. Някои легенди разказват, че планината се е разцепила и е формирала входът към ада, други казват, че самият дявол е разцепил планината за да излезе от адските пламъци. Друг не толкова известен мит за това място е, че извънземни са „махнали“ част от планината, за да могат да кацат със своите космически кораби. Има разбира се и съвсем логично научно обяснение - по време на триенето на пластовете е възможно да се образуват искри. Все пак местните смятат, че мястото е доста мистично и крие някаква тайна.

Счупената планина е лесно достъпна, тъй като се намира съвсем близо до пътя. Най-честите посетители тук са студентите по геология, в чиято програма е включено изучаването на подобни природни феномени. И все пак, ако минавате през този район на Родопите, отбийте се за да видите този геоложки феномен. Ще ви отнеме няколко минути и повярвайте ми, няма да съжалявате. Никъде другаде в България няма да видите подобно нещо.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин