Призрачни снимки от руините на изоставен курорт, използван някога от Сталин - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Призрачни снимки от руините на изоставен курорт, използван някога от Сталин
Автор: Peika.bg
Призрачни снимки от руините на изоставен курорт, използван някога от Сталин

Призрачни снимки показват рушащите се руини на изоставен курорт от съветско време, използван някога от Йосиф Сталин

Проучването на разрушените и изоставени сгради не е за всеки - никога не знаете кога една грешна стъпка и може да се срути цяла древна структура.

През последните осем години Роман Роброк, фотограф, роден и израснал в Холандия, прави призрачно красиви снимки на изоставени сгради, пусти замъци, зловещи църкви и важни забележителности в цял свят.

„Когато започнах моето пътуване с градска фотография, видях най-вече празни, изоставени и разграбени сгради. Не мина много време, преди любопитството да ме порази“, казва Роброк. "Каква беше историята зад тези сгради? Кой живееше там? За каква цел служеха тези обекти и защо бяха изоставени? Това любопитство създаде тясна връзка между мен и градската фотография и оттогава посещавам толкова много красиви места навсякъде по света. "

Робрук говори за това какво е да посещаваш тези призрачно изоставени места и споделя снимки от неотдавнашна екскурзия до рушащ се курорт в Цкалтубо, Грузия.

Ето 27 призрачни снимки, които показват рушащите се руини на изоставен курорт от съветско време, често използван от Йосиф Сталин, където термалните извори навремето са били наричани "водите на безсмъртието".

Спа резорт в Цкалтубо - град, разположен в западна Грузия. Известен е с термалните си извори, както и с връзката си с елита от съветската епоха и Йосиф Сталин.

66569

Руините на този някога грандиозен курортен СПА център вече са изоставени, въпреки че посетителите често посещават мястото, за да направят снимки на разпадащите се структури. Сега сградите са дом на общност от бежанци.

66571

Градът е популярна дестинация още от VII век, най-вече заради известните термални извори в района.

66570

Хората са мислили, че изворите и водата, намерени там, наречени "води на безсмъртие", имат лечебни свойства. Смятало се, че изворите могат да лекуват заболявания като ревматизъм, циркулаторни и сърдечно-съдови заболявания, диабет, астма и различни кожни заболявания.

66568

Строителството на курорта започва в началото на 20-ти век, преди да се превърне в популярна дестинация за членовете на елита от съветската епоха.

66572

Като част от задължителната програма „право на почивка“ на Съветския съюз, жителите получават пропуски да посетят курорта и да се къпят в известните му води.

66573

Програмата изисква гражданите на Съветския съюз да вземат не по-малко от две седмици почивка годишно за спа ваканция.

66576

66575

Призрачно красивият курорт се е състоял от 19 луксозни санаториума и 9 бани.

66577

Най-голямата баня в курорта - № 6, е построена за Йосиф Сталин.

66574

Горещата точка за посетители, които искат да се отпуснат и лекуват различни неразположения в терапевтичните бани в курорта през 50-те години на миналия век, някога разкошният СПА център започва да се руши и опустява след разпадането на Съветския съюз през 1990 година.

66578

„Много от санаториумите, които процъфтяваха преди 50 години, сега са изоставени и се рушат“, казва градският фотограф Роман Роброк.

66582

Оттогава природата завзема курорта, като плевели и мъх, изкат от някога богато украсени и луксозни интериори на този забравен призрачен спа център.

66580

Самият Цкалтубо все още е действащ курортен град. През 2015 г. е построен нов медицински термален център, допълнен с реновиран хотел, ресторант, винарна и санаториум, контрастиращ на разлагащите се руини на стария курорт.

66583

Новият курорт предлага на посетителите традиционни санаторни услуги като радиоактивни полурадонови вани и терапевтични минерални бани.

66579

Останалите стари руини на спа центъра от епохата на Съветската епоха обаче остават, привличайки туристи и фотографи от цял ​​свят да стъпят вътре в изоставените му стени.

66584

„Възможността да надникнете зад затворени врати е наистина уникално изживяване, едновременно релаксиращо и примамливо“, казва Роман Роброк.

66581

Въпреки това, Роброк разказва и за настоящите обитатели на „изоставеното“ спа. През 2018 г. в разлагащите се санаториуми се съобщава за около 6 000 Международно изселени лица.

66585

Изселени от домовете си в Абхазия поради войната с Грузия в края на 20-ти век, сега тези бежанци живеят сред рушащите се руини на СПА курорта.

66590

Докато фотографирах сградите, в които живееха хора, имах чувството, че нахлувам в личното им пространство. И вярвам, че всъщност съм. ”, казва той.

66588

Много от изселените, които в момента живеят в мощите на стария Цкалтубо, очакват ново жилище.

66591

Правителството обещава, че хората, живеещи в руините на Цкалтубо, ще получат жилища до 2020 г., но засега нищо не се е реализирало.

66586

"Продължават да ни обещават нови апартаменти, но нищо не се случва", казва пред Евразианет 64-годишната жителка на Giga Akobidze. "Единственият път, когато правителството прояви интерес към нас, е когато искаха нашите гласове."

66592

Бежанците, живеещи в руините на древния СПА център, са продали много от изисканото обзавеждане и полилеи, за да оцелеят. Изработена е и импровизирана канализационна система от пластмасови тръби, за да се направят условията по-жизнеспособни за хилядите, които живеят там.

66589

„Показваха ми къде да вляза в сградата, кои части са обитавани, кои части са изоставени и къде да внимавам“, казва Роброк. "Нямам нищо друго освен уважение към отношението на тези хора и искрено се надявам, че доброто ще дойде скоро."

66593

Може би, ако бежанците от СПА курорта Цкалтубо успеят да намерят постоянни домове, влошаващите се руини отново ще бъдат напълно изоставени.

66587

 

66594

Източник

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин