Прованс и неговите очарователни пазари - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Прованс и неговите очарователни пазари
Прованс и неговите очарователни пазари
Снимка: Gourmet Publishing

Потопете се в атмосферата на провансалските пазари и спечелете книгата "Отново Прованс" на Питър Мейл (Издателство "Гурме"). Как? Научете в края на откъса.

***

За мен миговете – звуците, гледките и миризмите, съставляващи тъканта на всекидневния живот, определят характера на Прованс също толкова, колкото историята или пейзажа.

И ако трябва да избера един-единствен пример какво най-много ми е липсвало в Америка, това ще е селският пазар, нищо необикновено, просто обичайната сбирка от сергии, които се редят ежеседмично във всеки град от Апт до Везон ла Ромен.

Тези пазари моментално очароват окото с ярките цветове на цветята и зеленчуците, с ръчно написаните табелки, със сергиите, засенчени от древни чинари или сгушени до още по-древни каменни стени. Може да са подредени художествено от фотограф на картички или за разгара на сезона, за да бъдат разглобени и забравени в края на лятото. Но ще ги намерите и през януари, както през август, защото хлябът на продавачите идва от местните обитатели. Туристът е просто конфитюр върху филията. Добре дошъл, но не жизненонеобходим.

Търговците на сергиите и клиентите се познават и пазаруването е бавно и съпътствано с много приказки. Чисто новата усмивка на стария Жан-Клод получава заслужено възхищение, докато той избира сирене, и следва обсъждане на правилната консистенция, като се има предвид наскоро поставената му изкуствена челюст. Бри ще е твърде лепкаво. Мимолет ще е прекалено твърдо. Може би ще е най-добре да вземе бофор, докато свикне с новите зъби.

Мадам Далмасо изпада в дълбока подозрителност към доматите. Твърде рано е, за да са местни. Откъде са? Защо на табелката не е написано мястото, откъдето идват? След разследване – стискане и душене със свити устни – тя решава да изостави предпазливостта и да пробва половин килограм.

Брадат мъж се носи бавно към сергията си с чаша розе в едната ръка и бебешки биберон в другата. Той е за бебето глиган, което е осиновил - прасенце, чиято черна муцуна потрепва при миризмата на мляко. Цветарката връща на жена ми рестото и се пъха под сергията, за да се появи с две пресни яйца, които опакова във фуния от вестник. От другата страна на площада масите пред кафенето вече се пълнят. Над съскането и тракането на машината за еспресо глас от радио „Монте Карло“ възторжено описва състезанието от тази седмица. Откъде намират тези хора, които никога не спират да си поемат дъх?

Четирима старци седят в редица на ниска каменна стена, чакат пазарът да приключи и площадът да бъде разчистен, за да играят boules. Върху стената до тях седи куче. Трябва му само кепе и ще заприлича съвсем на мъжете, търпеливо и сбръчкано.

Когато продавачите започват да прибират, се усеща ясно доловимо очакване. Обядът се носи във въздуха, а днес е достатъчно топло да се яде навън...

***

Спечелете книгата "Отново Прованс" на Питър Мейл (издателство "Гурме"). Споделете в коментар под статията кое предпочитате - пазар или супермаркет?

Печелившите ще бъдат изтеглени чрез жребий и обявени във фесйбук страницата на Peika.bg на 21 октомври 2013 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Marieta Ivanova, 21.10.2013 | 12:43
Предпочитам пазар, защото е задушевно и колоритно място! Мариета Иванова
Елена Страхилова, 21.10.2013 | 12:43
Пазар!
Dimo Grigorov, 21.10.2013 | 11:51
предпочитам, пазар :)
Krasimira Nankova, 21.10.2013 | 11:44
Pazar :)
Milena Jivkova, 21.10.2013 | 11:38
предпочитам пазара, особено тези, на които хората предлагат отгледаните лично от тях плодове, подправки и зеленчуци. В супермаркетите доста често тяхното качество не е особено добро. Освен това на пазара се намират понякога и билки, особено както в малките градове липсват билкови аптеки и поне за мен това пести време и средства - не ми се налага да ги търся в големия град.
Andersen Samoyeds, 21.10.2013 | 11:35
Всъщност и двете. Когато съм в добро настроение и денят е един слънчев, общуването с хора е моят"конфитюр" върху филията. Тогава предпочитам пазара - с всичките позитиви и негативи. Има дни, в които не искам да общувам с никого. Тогава отивам в безличния супермаркет, купувам пластмасови зеленчуци и си тръгвам бързичко.
Вера Георгиева, 21.10.2013 | 11:33
Пазар!!! Свежи, домашни продукти. Обикновени и усмихнати хора. :)
Йоана Илкова, 21.10.2013 | 11:33
Пазарът в Екс ен Прованс :)
Cas Pichan, 21.10.2013 | 11:31
Винаги пазар (но не женския). Дори и само заради особената романтика!
Мони Бонбони, 16.10.2013 | 22:21
Пазар! :-)
Irena K, 16.10.2013 | 13:07
Пазарите! Неповторим колорит и атмосфера! Това е един от начините да почустваш и усетиш по-отблизо бита и навиците на местното население. Всичко е толкова естествено и натурално.Никога няма да забравя деня в който се заплеснах на един пазар в Италия от който почти насила ме отведоха. Където и да пътуваме, винаги отделяме време да наминем и през местния пазар.
elena mincheva, 15.10.2013 | 18:57
ароматните спомени които създава едно малко пътешествие по тези очарователни оазиси на допира с природата и земята са неповторими.имам такова любимо местенце в нашия град и с удоволствие отивам да съчетая полезното с приятното.винаги се връщам в детството когато с баба пазарувахме и похапвах някой уханен плод докато тя пълнеше торбите със следващите вкусотии.тук усещаш сезоните и кръговрата на отминаващите години днес дете утре с твоето а дай боже като весел пенсионер пак да пълниш торбите.
Любомир Венков, 15.10.2013 | 16:59
Пазар- обстановката, стоката, спомените
На Чо, 15.10.2013 | 16:08
Определено пазар! Там можеш да намериш неща, които в супермаркет няма. А и касиерките в супермаркетите (поне повечето) са толкова безлични, докато на пазарите има толкова ярки личности. Пазара си е приключение в сравнение с супермаркета!
Kartofka Kartofkova, 15.10.2013 | 13:05
Аз като истински модерен картоф предпочитам супермаркета :) Харесва ми мащаба от продукти и разнообразието, защото ако трябва да съм честна, компанията на зеленчуци и плодове понякога омръзва, а шоколадите и сладоледите са много приятни;) но ако имам възможност да бъда картоф във Франция със сигурност бих избрала пазара :))
Lili Mladenova, 15.10.2013 | 12:50
Според мен зависи от населеното място, ако си в малко градче за предпочитане е пазара заради личния контакт, който обаче на пазара в големите градове е много по-различен и определено не го предпочитам и по тази причина в големия град предпочитам да пазарувам в големи вериги супермаркети - определено там се чувствам по-добре.
Alexander Alexiev, 15.10.2013 | 12:25
Пазар заради личния контакт с продавачите. Може да се усети аромата, да се пипне и избере и препоръча плод или зеленчук и да се води разговор.
Veronika Stefanova, 15.10.2013 | 10:40
Пазар, заради атмосферата, хората, ароматите, защото го свързвам с детството ми и с хората от него!
Марияна Георгиева, 15.10.2013 | 10:31
Пазар- тук все още можем да намерим неща директно от производителя.
Silvia Toneva, 15.10.2013 | 10:29
Определено пазар, по-колоритно е, можеш да намериш неща, които в супермаркет няма.
Temenuga Petranova, 15.10.2013 | 09:50
Определено предпочитам пазара. Мога да си поговоря с продавача дори и за моите проблеми, мога да си избера стоката, дори мога само да се усмихна и да поздравя и ще получа същото. Обожавам есенния пазар с неговите багри - и червено, и зелено, и жълто, и оранжево. На пазара е някакси задушевно - сякаш хората се познават и винаги са готови да помогнат или с рецепта, или със съвет- кой от каквото има нужда . Да си призная често понякога, за да си оправя настроението , само заради това, посещавам пазара. Това , което намирам на пазара не намирам в супера - намръщени и недружелюбни, качеството на стоката не е най-доброто, а плодовете и зеленчуците някакси изкуствено оцветени. Така че пазара печели по точки;-). Предпочитам го поради по-горе изброените причини!
Petya Pelovska-Todorova, 15.10.2013 | 09:44
Времето, отделено за пазар е заредено с друга енергия, коренно различна от монотонното пазаруване в супермаркета.... Там на пазара си е едно истинско приключение - глъчката, разнообразието на продукти, шаренията и живият диалог, наситен на диалекти и уникални оферти....нима можеш да откриеш нещо от това в подредения като аптека супермаркет? Там на пазара се раждат идей, познанства и разочарования...Там на пазара не просто пазаруваш, а се обогатяваш и социализираш, или те ограбват и прекарват....Там на пазара има честни търговци, производители или прекупвачи и шмекери, чиято цел е да преметнат къде в кантара, къде в качеството, но винаги да са на далавера...Там на пазара отиваш със списък или с една идея, а се прибираш с пълна кошница и с празен портфейл.... Там на пазара времето лети в закачки, преговори за цени и обмяна на рецепти, клюки или телефони... Там на пазара всеки ден е различен, празничен и непредвидим....как да го пропуснеш, особено във вторник и петък, когато той - ПАЗАРЪТ традиционно е едно събитие от години....
Detelina Dineva, 15.10.2013 | 09:34
Определено пазар! Точно защото носи същата уютна и привличаща атмосфера, както е описано и по-горе, приканваща към доверие и споделеност - чрез комуникацията, убеждаването в качеството на продукта, предимствата на стоката на единия пред стоката на другия... От друга страна, никога не съм обичала щандовете, конкретно за плодове и зеленчуци, в супермаркетите, изглеждат изкуствено наредени по силно осветените и охладени блестящи витрини. Може би доста често в дневно време стоката идва от една и също място, голяма част от търговците по пазарите не са самите производители, но в такъв случай влечението към по-простичкия и първобитен алъш-вериш... надделява. :)
Nina Peicheva, 15.10.2013 | 09:29
Предпочитам пазар, защото там имаш връзка с хората, а в супермаркета пазаруването е по-скоро анонимно. Виж, пазарите на Прованс звучат точно така - приятелски и неформално :)
Ренета Костадинова, 15.10.2013 | 09:25
Определено предпочитам пазарите пред супермаркета. Стига в тях продуктите да са от по-дребни земеделски производители. На такива места храната е жива и истинска. Отгледана е с отношение, получила е необходимите и вода и слънчеви лъчи от конкретен човек, а не е била част от сложна механизирана система. Такава храна е приносител на живота и на радостта от него.
Абонирайте се за нашия бюлетин