Провокация за старите ви вещи – проект Релакс - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Провокация за старите ви вещи – проект Релакс
Автор: Лия Панайотова

Напоследък една нова форма на рециклиране добива популярност по света. Така нареченото "upcycling" представлява преработване на стари вещи в нещо ново, красиво и практично. У нас това екологично изкуство все още не е широко разпространено, но няколко млади артисти скоро ще променят този факт. Срещнахме се с две от създателките на проект РЕЛАКС - Таня Михайлова и Изабела Маркова, които ни разказаха как ще превърнат София в едно по-красиво и екологично чисто място, вдъхновени от „upcycling“ течението. 

- Бихте ли се представили?

Таня: Ние сме дипломанти от Националната художествена академия. Всички от екипа сме изучавали различни специалности, но ни обединява изкуството и идеята да сме полезни за обществото, колкото и клиширано да звучи. 

Изабела: Познаваме се от доста време и това са неща, които ни вълнуват още преди да започнем проекта. 

- Откъде дойде вдъхновението за проекта?

Таня: Вдъхновението много пъти е породено от провокация или дори дразнене. Когато се разхождаме из софийските улици, често срещаме неща, които не ни харесват и които искаме да променим. Не всеки предприема нещо - решихме да започнем този проект и с цел да въвлечем хората, да ги накараме да се интересуват и да участват в облагородяването в градската среда. 

Изабела: Също така хилядите вещи, с които сме затрупани и които се изхвърлят или просто седят и не се използват, също ни провокираха. Иска ни се да ги преобразим по някакъв начин, да им придадем нова функция, не просто да седят и да трупат прах. 

Таня: Нещата се разхищават, просто се изхвърлят, което не е нито екосъобразно, нито практично. 

- Какво точно представлява РЕЛАКС?

Изабела: РЕЛАКС е проект за рециклиране на вещи и градска среда. Идеята му е да вдъхне нов живот на старите вещи и на места из София, които не са особено приветливи. Целта ни е да работим заедно с хората, които ще ни даряват вещите си. Ще създадем приятни места, на които могат да отидат и да релаксират. 

Таня: Нека споменем, че РЕЛАКС е проект с финансиране от Национален фонд "Култура". В момента тече кампанията за събиране на вещи - до края на март.

- По какъв начин проектът ще бъде полезен за градската среда?

Таня: Освен, че ще бъде полезен чисто практически и рационално, се надяваме, че ще накара хората да се усмихнат и да видят, че самоинициативата е много важна.

Изабела: Може би ще успеем развием креативността им, така че сами да започнат да създават разни неща от непотребни вещи, които седят по мазета и тавани. 

- Решили ли сте вече къде ще бъдат инсталациите?

Таня: Имаме много идеи за това къде да бъдат, но в момента сме в процес на договаряне и затова няма как да кажем кои точно ще са местата.

- Каква реакцията очаквате от хората?

Таня: Очакваме идеята да им хареса, да се поразровят - сигурни сме, че във всеки дом има много непотребни вещи. Ако ще дори пластмасови бутилки, консерви... След това очакваме желаещи да се включат, тъй като проектът е отворен към сътрудничество. Очакваме и да се зарадват на крайния резултат.

- Имате ли някакви планове за разрастване?

Изабела: За сега проектът е планиран само за месец юни, когато ще бъдат открити инсталациите. Резултатите и реакциите ще покажат дали има потенциал за развитие. Засега идеята е само за София. 

Ако искате едновременно да се отървете от старите вещи и да допринесете за този страхотен проект, можете да получите повече информация тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин