Рафтинг в Анталия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Рафтинг в Анталия
Рафтинг в Анталия

Ако тази година сте решили да се излежавате по плажовете на Средиземно море в Анталия, не е задължително да се плискате само в солена вода. Вдигнете адреналина на почивката си и се върнете в по-добра форма с рафтинг в каньона Кьопрюлю (Köprülü). Към него добавете планинска разходка и римския театър с най-лошия късмет и получавате вдъхновяваща културно-познавателна активно-оздравителна почивка.

Река Кьопрючай (Köprüçay) започва пътя си от извори в планината Тавър, преминава през няколко каньона и се влива в Средиземно море на около 40 км от Анталия. 12-километровият рафтинг маршрут надолу включва не само водни пръски и борба с бързеите, но и няколко интересни спирки, ако обичате планински разходки или останки от древното величие на гърци и римляни. Комбинирайте спускането си с поход из Националния парк „Каньон Кьопрюлю“. Скалите на каньона се издигат на височина до 100 м над вас, а ако имате (или нямате) късмет, сред дърветата може да срещнете горски животни – лисици, вълци, мечки, планински кози...

Около Кьопрючай има и много древногръцки развалини, крепости и древноримски мостове с арки. Непременно се разходете до древния град Селге (Selge, Zerk). Той се намира на 12 км от националния парк и предлага сравнително добре запазени руини. Римският театър в Селге има впечатляващо лош късмет – след като оцелява почти непокътнат близо 2000 години, скенето (стената на сцената) е унищожено от мълния преди по-малко от 100 години. Да, скенето е купчината камъни, която виждате зад сцената.

Полезна информация: Можете да се включите в рафтинг приключение от май до септември. Скоростта на река Кьопрючай е 1 или 2 степен – подходяща за начинаещи. От Анталия можете да стигнете до местата за спускане с кола през Серик (Serik), Ташаъл (Taşağıl) и Бесконак (Beskonak). Ако използвате местните бусчета (долмуш), имайте предвид, че са нередовни и може да се наложи да останете да пренощувате в някое от селата около парка. Спускането с лодки започва малко над моста Олук, където реката формира спокоен басейн. От Бесконак до моста Олук (Oluk) от двете страни на реката има няколко непретенциозни ресторантчета. 

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин