Разглобяемите къщи на Алберобело - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разглобяемите къщи на Алберобело
Автор: Андон Андонов

Бихте ли си разглобили къщата, за да не плащате данъци?

Звучи абсурдно, но това не спира обитателите на селището Алберобело да направят точно това през 17-и век. Когато кралят на Неапол, Филип IV налага тежки данъци върху недвижимата собственост, мнозина не могат да си позволят да платят. През 1644 г. той изпраща инспектори, които да отчетат имотите. За да се справят с положението, жителите на малкото селце Алберобело в региона Пулия, Италия, започват да строят специални къщи, наречени “трули”, които могат бързо да бъдат разглобени при необходимост.

Харектерният белег на трулите е техният каменен покрив, построен без употребата на мазилка или друга спойка, което позволява да бъде разглобен и сглобен без проблем. Въпреки тази си особеност къщите трули са учудващо устойчиви.

За да построят къщите, местните хора използват варовични камъни от околните полета. Основите на стените са положени директно върху скалата, като пръстта е отстранена, където се налага. Стените се дебели, което позволява огнища и легла да бъдат положени в ниши. Покривите са построени с две редици камъни, наклонени навън, така че да спират дъжда. Завършват с декоративен конус, често снабден с хитроумни улеи за събиране на дъждовната вода в цистерни до къщата.

Каменните къщи са прохладни през лятото, но през зимата могат да бъдат впечатляващо мразовити, заради просмукващата се влага, която се отделя от готвене и дишането на хора и животни. В резултат на това обитателите обикновено не прекарват много време в тях и оставят вратите отворени, за да се проветряват.

Трулите имат и други ограничения - тяхната особена архитектура също така налага едностайни помещения, понякога с обитаем дървен таван, до който се стига със стълба. Семействата често притежават група от трули - 4 или 5 къщи, за да могат обитателите да имат някакво уединение.

В днешно време не се строят нови трули, но в Алберобело има над 1500 запазени къщи, заради които градът е обявен за част от културното наследство на ЮНЕСКО. 

Алберобело се намира на около 55 км от Бари и на около 70 км от Матера с прочутите му изсечени в скалите къщи (използвани за снимачна площадка на холивудската лента "Страстите Христови"). Още снимки и как се стига от Бари до Алберобело.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин