Разходка с лодка по река Велека - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разходка с лодка по река Велека
Автор: Елена Исаева

В България има безброй красиви места, които си заслужава да се посетят, както на морето, така и в планината. Едно подобно място е малкото селце Синеморец, в което лично за мен, се намират едни от най – красивите плажове по нашето черноморие, а защо не и в цяла Европа. Това са плажовете Велека и Силистар. Две уникално красиви и спокойни места, които са чудесни за лятна почивка с деца, защото не са много населени и има доста по – малко хора от другите плажове в България.

Морската почивка може да стане още по – интересна и забавна, ако решите да се разходите с лодка или малко корабче по река Велека. Това става с организирана група и гид, който разказва много за района и за биоразнообразието на река Велека.

Разходка с лодка по река Велека
Снимка: Елена Исаева

На това прекрасно място може да видите различни редки птици, водни лилии, костенурки и още много животни и растения, които са застрашени. Река Велека се влива в Черно море точно при красивия плаж Велека. Устието на реката е защитена територия. И за това са забранени всякакви действия, които могат да замърсят това място, това е причината да не видите заведения, капанчета и подобни, а само един бар.

Тук може да видите жълтата водна лилия, известна още като жълта водна роза. Тя е застрашен вид и взимането и е абсолютно забранено. Самото плаване с лодки и корабчета е разрешено само в периода 15 юни – 15 септември.

Разходка с лодка по река Велека
Снимка: Елена Исаева

 

Река Велека е най – дългата река в Югоизточна България. Тя е дълга 147 километра. Тя извира от Турция, съвсем близо до нашата граница. По – голямата част от реката е на наша територия – цели 123 километра. По реката има само две населени места – това са селата Кости и Бродилово. Тук няма никаква промишлена дейност и точно за това, реката е сред най – чистите в България и това си личи по бистрите, прозрачни води, които ще видите на вашата разходка, но не се подлъгвайте, дълбочко си е.

Разходка с лодка по река Велека
Снимка: Елена Исаева

Разходката по река Велека малко преди залез слънце е наистина приказна и много романтична, защото тогава водите на реката стават златни. Въпреки цялата романтика и красота, не забравяйте, че това е река и има доста комари и други насекоми, за това не забравяйте да се напръскате с подходящ спрей или лосион, за да не съжалявате после.

По бреговете на красивата и живописна река Велека може да видите бряст, ясен, елша, бамбук, увивни растения, лилии и още друга красива растителност.

Разходка с лодка по река Велека
Снимка: Елена Исаева

Преживяването определено си заслужава. Подходящо е и за малки деца, но с повишено внимание. Ако сте избрали малко туристическо корабче, тип лодка, то стига точно до плаж Велека, до самото устие на реката и се връща обратно на началната си точка.

През цялото време управляващият лодката разказва интересни неща за река Велека за Синеморец, дори за района на Странджа, в който се намирате, а повярвайте ми историите са доста интересни, особено, когато ги чуете от местен.

И така, ако посещавате Синеморец това лято, не пропускайте това кратко, но доста интересни и красиво пътешествие по една от най – чистите и живописни реки в България, а защо не и в цяла Европа.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин