Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза
Автор: Peika.bg
Разкриха загадката на усмивката на Мона Лиза

Щастлива или тъжа е Мона Лиза? Това е една от най-големите загадки в света на изкуството.

Най-известният портрет на Леонардо да Винчи, рисуван в периода между 1503 и 1506, си остава загадка и до днес. Образът на Мона Лиза е толкова двусмислен, че от столетия хората спорят дали е тъжен или весел. Картината е изложена за постоянно в Лувъра в Париж от 1797г., тъй като посетители били много заинтригувани от нея.

Скорошно изследване на университета във ФрайбургГермания стига до заключението, че Мона Лиза всъщност е щастлива. Участие в него взимат с дванадесет души. Те гледат черно-бели снимки на картината. Някои от тях са манипулирани - образът е направен да изглежда по-тъжен или по-весел, а другите са оригинални. Всеки от участниците гледа изображенията по 30 пъти в произволен ред. Задачата им е да опишат дали усмивката им се струва тъжна или щастлива.

Неврологът Юрген Корнмайер, който е съавтор на изследването, остава изумен от факта, че участниците определят оригиналната усмивка на Мона Лиза за „щастлива“ в 97% от случаите.

Авторите на изследването вярват, че са разрешили загадката, която от столетия разбужда умовете на хората. Въпреки това изкуството и неговото тълкуване е много субективно и индивидуално. Точно в това се крие неговата магия... и разбира се в усмивката на Мона Лиза. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин