Разлог - китното градче в полите на Пирин планина - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разлог - китното градче в полите на Пирин планина
Автор: Александра Любова

Посетих Разлог за първи път това лято, съвсем случайно, докато бях на почивка в Банско. Тъй като не съм от хората, които ги свърта дълго на едно място, трябваше да направя обиколка на близките места наоколо. И само на 10 км открих едно невероятно градче, което успя да ме плени.

Природата е невероятна и дава обещание за красива зимна приказка, затова няма да пропусна да го посетя през снежните месеци. 

Парковете бяха невероятни - много зеленина, езерца, пейки и много, много чанове. Огромните звънци красяха много от оградите покрай поточетата и езерата.

Културното наследство в региона е запазено не само в историческия музей, но и в историите на възрастните хора, които с радост ще ви ги споделят, а и ще ви поканят на по чашка ракия у дома. Поне така направиха с нас, когато срещнахме една сладка възрастна двойка. Дядото цепеше дърва с т.нар. от него "наджак" и още някаква дума, която не запомних. Обменихме няколко диалектни думи, като ние не пропуснахме да споменем нашата "манара". Обсъдихме политика, цената на дървата за огрев, красотата на Разлог и Банско, тамошните традиции и обичаи. Посъветваха ни да се качим по панорамния път и да видим кръста, както и красива гледка към града, а също и да се върнем на Нова Година, защото тържеството е единствено по рода си. Могат да се видят много кукери и традиции, пазени от векове назад във времето. Заръчаха ни задължително да ги навестим ако дойдем отново, тъй като не успяхме да останем на гости.

Усетихме топлината и гостоприемството на хората и разходката из града стана някак още по-приятна.

Едно от езерата наистина добави към приказната атмосферата. В средата си имаше зелена статуя на двама вклюбени. Двете фигури са хванати за ръце като мъжката е свалила шапката си в знак на уважение към дамата. Много любовни истории мога да напиша, но ще се овладея някак.

Незабравимата гледка към Пирин, многобройните горски пътечки, които криволичат между вековните мури – това са все неща, които ще ви карат да се връщате отново и отново в Разложката котловина.

Тук се диша леко, планината е пред погледа ви (и на 15-ина минути с кола), а храната е истинска и вкусна. Не ви остава нищо друго освен да се отпуснете и да си починете така, както отдавна не сте го правили.

Ако обичате да си почивате активно, планината е пред вас, през зимата ски пистите на Банско са на една ръка разстояние, можете да си организирате и по-екстремни занимания като рафтинг или офроуд преход.

Разлог се превърна в едно от любимите ми градчета в България и се надявам да успее да плени и вас поне наполовина колкото плени моето сърце. Историята и традициите, които пази града, може да видите на всяка крачка и във всяка история на местните.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин