Размисли за любовта от Исабел Алиенде - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Размисли за любовта от Исабел Алиенде
Автор: Peika.bg

В месеца на любовта и виното си припомняме чилийската писателка Исабел Алиенде. Ако някой може с толкова лекота, хумор и дълбочина да разказва за любовта – това е точно тя.

Но „Любов” не е поредният ѝ роман, а интересен експеримент, събрал най-красивите любовни сцени от нейните произведения.

Всъщност Исабел Алиенде за първи път споделя открито своя любовно-еротичен сюжет – от събуждането на пола и експлозията на първото сексуално привличане, през любовните преживявания на зряла жена във времето на сексуалната революция, до мъдрото прозрение за изкуството да се остарява „сочно”.

Прочетете откъс от „Любов“ на Исабел Алиенде (Издателство „Колибри“).

*

През 1956 г. семейството ми се премести в Ливан, следвайки пастрока ми дипломат, и аз пак постъпих в девически колеж, този път в едно английско училище, където сексът просто не съществуваше, беше изчегъртан от вселената от английското целомъдрие и християнското усърдие на учителките ми.

Бейрут беше перлата на Близкия изток, там арабските шейхове държаха богатствата си в клоновете на най-големите световни банки. Най-известните европейски моделиери и бижутери имаха магазини в този град на контрасти, където по улиците можеше да се види кадилак със златни лайстни редом с камили и мулета. Много жени вече не ходеха забулени и някои студентки от Американския университет дори носеха панталони, но все още съществуваше онази твърда разграничителна линия, която векове наред е разделяла половете. Чувствеността пропиваше въздуха както мириса на агнешка лой, беше осезаема като жегата по обед и натрапчива като пеенето на мюезина, който приканваше на молитва от минарето. Желанието, похотта, забраненото...

Момичетата не излизахме никъде сами, а и момчетата трябваше да си отварят очите. Моят пастрок връчи на братята ми дълги игли за шапка, за да се бранят да не ги щипят на плажа и понякога дори на улицата.

В междучасията в моя целомъдрен колеж минаваха от ръка на ръка списания със снимки и текстове с откровен еротичен привкус, издадени в Индия и преведени на френски, една съвсем протрита версия на "Любовникът на лейди Чатърли" и джобни книги за разгулите на Калигула. Единственото, което си спомням от тия негови оргии, е, че сътрапезниците си бършеха омазаните пръсти в косите на африканските роби и си чешеха гърлата с гъши пера, за да повръщат, та да могат да продължат да ядат, както във филмите на Фелини.

Пастрокът ми държеше "Хиляда и една нощ" под ключ в своя шкаф, защото не била литература, подходяща за малолетни, но аз бях открила начин да отварям шкафа и четях скришом произволно взети откъси от тези чудесни книги с червена кожена подвързия с позлатени кантове, като припряно търсех еротичните сцени. Гмурнах се в невъзвратимия свят на фантазията и чувствеността, водена от хурии с млечнобяла кожа, джинове в бутилки и палави крадци, надарени с неизчерпаем ентусиазъм да правят любов. Мисля, че тези нелегални четения оставиха завинаги своя отпечатък върху мен и влиянието им в книгите ми е очевидно, особено в любовните сцени. Хормоните ми се взривиха като гранати и всичко наоколо ме приканваше да изпитам насладата на сетивата си, но аз живеех затворена и освен тези забранени книги нямах отдушници за желанието. Мечтаех за любов и имах един-единствен обожател – синът на един търговец на килими, който ми идваше на гости да пием безалкохолни на терасата. Беше толкова богат, че имаше мотопед с шофьор. При бдителността на майка ми и на шофьора му така и никога не ни се удаде случай да останем сами.

През 1958 г. над Ливан вече тегнеше заплахата от насилие, което по-късно щеше да се превърне в гражданска война. След Суецката криза се изостри съперничеството между мюсюлманските кръгове, вдъхновявани от панарабистката политика на Гамал Абдел Насър, и правителството. Президентът Камил Шамун, християнин маронит, поиска помощ от Айзенхауер и през юли взе, че се появи Шестият американски флот. Самолетоносачите изплюха орди добре охранени и жадни за секс морски пехотинци.

Родителите удвоиха бдителността над дъщерите си, но беше невъзможно да се предотврати младите да се срещат. Избягах от колежа, за да танцувам с янките, и можах да изпитам опиянението от рокендрола и от забраненото. За първи път моят дребен ръст се оказваше предимство, защото само с една ръка яките морски пехотинци можеха да ме изхвърлят във въздуха, да ме завъртат два пъти над остриганите си нула номер глави и да ме влачат по пода в ритъма на френетичната китара на Елвис Пресли. Между две салтоморталета получих първата целувка в кариерата си и вкусът ѝ на бира и дъвка ми държа влага две години...

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин