Разрушителната красота на Кракатау - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Разрушителната красота на Кракатау
Автор: Peika.bg
Разрушителната красота на Кракатау

Вулканът Кракатау е доказателство за това, че красотата на природата може да бъде зашеметяваща, но и унищожителна.

Той се намира в Индонезия на красив архипелаг от четири по-малки острова.

Кракатау е действащ и до днес. Известен
 е с някои от най-мощните изригвания, познати на учените, които са довели до сериозни разрушения и промени в климата на цялата планета. Последното му регистрирано силно изригване е през 1883 г. Мощта му е толкова голяма, че дори унищожава част от вулкана. Изригването се чува на повече от 3000 км разстояние и взема десетки хиляди жертви. Вследствие на него количество прах и пепел се издига във въздуха и скрива слънцето в радиус от почти 300 км за цели три дни. То причинява и вълни цунами, които помитат бреговете на два от най-големите индонезийски острова Ява и Суматра. Според учените взривът има въздействие върху целия свят, като понижава температурите с няколко градуса.

Интересното е, че и до днес Кракатау, който спада към стратовулканите, продължава да изригва редовно поне веднъж седмично. За щастие неговата сила е много по-малка.

С
поред вулканолози точно изригване на Кракатау през 535 г. е довело до значително изменение на климата на Земята, както и до образуването на островите Ява и Суматра. В момента вулканът е с височина около 300 м, като бавно, но постоянно расте благодарение на изригванията – с по около 5 м годишно.

Въпреки зловещата си слава, Кракатау не се счита от повечето учени за бъдеща заплаха, а според някои дори е малко вероятно той отново да изригне с разрушителна сила.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин