Регата с лодки от бирени кутийки - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Регата с лодки от бирени кутийки
Автор: Генчо Полихронов
Регата с лодки от бирени кутийки

Колко бирени кутийки изхвърляте на година? Ако са достатъчно за построяването на малка лодка, то имаме новини за вас – в град Даруин, Австралия не просто хората правят лодки от бирени кутийки, но и всяка година си организират регата с такива лодки. Или хвърлят джапанки на дълго разстояние. По избор.

Лодките

Всяка година между 15 и 65 лодки, конструирани от бирени кутийки, се впускат в състезание край австралийските брегове. Дължината на някои достига до 12 метра, а други са едва метър. Лодките не се тестват предварително на вода и тези, които потънат или се разпаднат в деня на регатата, са част от забавлението.

За да участвате в състезанието, разбира се, си има съответните изисквания. Като например лодката ви да е направена предимно от бирени кутийки. Може и от кутийки от безалкохолно в краен случай. Оттам нататък обаче всеки „конструктор“ сам решава какви екстри да добави – преди всичко това са най-различни „тайни оръжия“, които влизат в употреба в бойната част на регатата.

Състезанията

Някои от състезанията са си направо сражения – като Битката за плажа Миндил, например, където всякакви оръжия са позволени – брашнени бомби, водни пистолети... Като междувременно не трябва да забравяте, че целта ви не е да унищожите повече противникови лодки, а да намерите предмет, скрит под водата някъде по трасето. Но пък унищожаването на врага е част от битката за съкровището.

Ако пък сте с приятели и смятате, че можете да изпиете толкова безалкохолни напитки в кутийки, че да са достатъчни за сглобяването на лодка, има и такова състезание. Ако изобщо успеете да се помръднете след изпитите литри. Организаторите го препоръчват за училища (вероятно заради образователния му характер).

Дори и да не харесвате регати, не се тревожете - организаторите са се погрижили да се почувствате като на голф игрище... почти.. Ако сте с точен мерник и можете да вкарате топка за голф в плаваща на 70 м навътре във водата кофа, можете да си спечелите динги.

Ако нямате талант...

И понеже не всеки е роден инженер на бирени лодки, твърде вероятно е вашето творение най-безотговорно да потъне, когато го пуснете по вълните. Но това не означава, че трябва да увесвате нос, защото специално за хора като вас има състезания за бързо носене на лодки по плажа, за най-иновативна шапка, за най-красив пясъчен замък и за далечно хвърляне на джапанка. Както виждате, на брега е не по-малко забавно, особено като прибавим и наблюдаването на лодките, които се въртят, преобръщат и потъват във водата.

Историята

Регатата с лодки от бирени кутийки се организира от далечната 1974 г., когато в България все още не сме и чували за такова чудо на технологията. Идеята за състезанието е на местния журналист Пол Райс-Чапман, който бил нает от бирена компания да измисли някаква водна рекламна инициатива. Той се сетил за лодки от бирени кутийки, а Луц Франкенфелд предложил да им добавят и мотори. И така досега всяка година в средата на юли се провежда бирената регата.

При всички случаи, трябва да признаем, че идеята е еко, откъдето и да я погледнем, така че смело посегнете към следващата бира в името на бъдещата си лодка!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин