Река Чорух – рафтинг, крепости и сушени смокини - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Река Чорух – рафтинг, крепости и сушени смокини
Автор: Peika.bg
Река Чорух – рафтинг, крепости и сушени смокини

Не са много местата по света, на които можете да практикувате рафтинг сред страховити планински пропасти, мечки, глигани и диви кози. При това в една от най-бързите реки на планетата, в която ще се озовете под пенестите вълни не веднъж и два пъти. Рафтинг спускането ви ще е по-различно от досега сред бързеите на турската река Чорух (Çoruh).

Редица класации я включват в топ 10 на най-добрите реки за рафтинг в света. Срещата ви с бързеите е сред склоновете на планината Качкар (Kaçkar Dağları), където река Чорух се спуска измежду дълбоки планински пропасти, бързайки да стигне до бреговете на Черно море. По билата и хълмовете над вас са накацали малки селца, а из алпийските поляни с диви цветя и маслинови дръвчета все още се издигат останките на византийски крепости от преди векове. Често по склоновете подскачат диви кози, а сред дърветата можете да зърнете мечки или глигани.

Освен екстремно, тук ще имате и интересно културно преживяване. Североизточна Турция е много по-различна от това, което можете да видите по средиземноморското крайбрежие, Истанбул или другите големи градове в Турция. Тук, в планината Качкар, животът тече такъв, какъвто е бил преди десетилетия. След спускането по бързеите отделете време да се качите на някоя от византийските крепости, за да се насладите на невероятните гледки, които се разкриват оттам. А след това поспрете в кафенето на някое от селцата за чаша ароматен чай. През лятото местните хора сушат смокини на слънце, а след това ги пресоват така, че да станат съвсем плоски. Изсушените плодове се сваряват във вода и се пазят за зимата, когато дните са кратки и мразовити. Непременно ги опитайте именно в района на Чорух, където ги приготвят като едно време и това не е просто реклама, а истинският вкус на храната.

Полезна информация: Най-добър период за рафтинг по река Чорух е май-септември, като през май и юни бързеите достигат 5-та и 6-та степен. Най-близкият град е Ерзурум, в който има летище само за вътрешни полети (най-малко два полета дневно от Истанбул).

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин