Резерват "Стенето" - диво и закътано в дебрите на Балкана място - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Резерват "Стенето" - диво и закътано в дебрите на Балкана място
Автор: Peika.bg
Резерват "Стенето" - диво и закътано в дебрите на Балкана място
Снимка: wikimedia

"Стенето" е биосферен резерват, който се намира в Троянската планина, в горното течение на река Осъм. 

Това диво и закътано в дебрите на Балкана място, притежава сурова красота и девствена природа. Мястото е известно на малцина, но си заслужава да бъде видяно.

Ще бъдете омагьосани в който и сезон да решите да отидете. Пролетта тъкмо ще е отворила листенцата за нов живот и всичко ще е зелено и разцъфнало. Лятото ще ви даде сянка от горещините. Есента ще постели цветен килим наоколо. А зимата ще ви прикани с друг вид очарование, бели кристалчета ще проблясват наоколо, а бялата премяна ще е направила местността чиста, бяла и тиха. 

Релефът е уникално съчетание от разнообразни форми. Хайдушко играло и Бивола са местностите, в които се издигат отвесни и непристъпни скали с височина над 150 м.

Резерват "Стенето" - диво и закътано в дебрите на Балкана място
Снимка: wikimedia

В карстовия район се крият галерии, отвесни кладенци, пещери и над 38 пропасти. Тук се намира и втората най-дълбока пещера в България, а именно - Райчова дупка, с дълбочина 372 м. 

Една от най-красивите пещери в района, която приканва да бъде видяна е Птичата дупка. Тя се откроява с богата украса от красиви каменни образувания, въпреки малкия си размер от едва 91 м.

Предполага се, че името "Стенето" идва от множеството отвесни стени в региона. В горното течение на реката има множество бързеи, водопади и живописно ждрело. Всяко място е идеално за снимки, сякаш е излязло от картичка.

Тук преобладават естествените вековни букови гори. На места дърветата са над 200 годишни. Прегърнали са местността и са я направили едно приказно красиво кътче в България. 

От животинските видове тук могат да бъдат видяни 142 вида животни и птици, от които 97 са застрашени като например видра, орел, безопашат мишелов и др. Тук е единственото в Средна гора местообитание на глухаря и най-голямото местообитание на кафявата мечка в нашата страна. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин