Гласуват за най-популярния кулинарен фестивал на България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гласуват за най-популярния кулинарен фестивал на България
Автор: Peika.bg
Гласуват за най-популярния кулинарен фестивал на България

С гласуване на публиката в интернет пространството ще бъде определен най-любимият и популярен традиционен кулинарен фестивал на България.

Гласуването се провежда само онлайн, а крайният срок за участие е 28 март 2020 г.

Инициативата за определянето на най-известния кулинарен фестивал в България е на платформата "Фестивалите на България" – Festivali.eu, като самото гласуване става във Фейсбук страницата й.

Освен да гласуват, потребителите могат да добавят и допълнителни предложения за фестивали. Единственото условие е кулинарните празници да бъдат с фокус върху традиционните български храни и ястия и това да се вижда ясно и от тяхното наименование. След първоначално публикуваните от организаторите 5 предложения, вече броят на кулинарните фестивали, съревноваващи се в допитването, достига 30.

Сред претендентите, които си оспорват първенството, са пъстри и любопитни предложения като Фестивалът на чушките, доматите, традиционните храни и занаятиКуртово Конаре Фест, Празникът на Дрипавата баница в село Върбица, Фолклорния празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра", с. Бабово, Фестивалът на пълнената чушка – гр. Левски, Фестивалът на традиционните храни, поминък и занаяти "Кулинарното наследство на Тракия" в Ивайловград, Националния фестивал на кешкека и народните умения в с. Радилово, общ. Пещера, и много други.

Анкетата се радва на изключителна популярност – само 7 дни след обявяването й в нея са гласували над 3800 души за над 30 кулинарни фестивала. За популяризирането на инициативата и подкрепата на конкретни фестивали са се организирали различни местни общности, които приканват чрез разнообразни канали публиката да подкрепи техния фестивал.

Във Фейсбук страницата на инициативата организаторите ежедневно представят подробно по един от участващите в анкетата кулинарни фестивали. Освен тази информация се публикуват данни за хода на анкетата и се попълва богатият календар от предстоящи подобни събития.

Платформата "Фестивалите на България" – Festivali.eu съществува от 2019 г., като целта й е да събира, споделя и популяризира красивите, забавни и вкусни фестивали на България. На сайта, освен богат календар с изминали и предстоящи събития на територията на цялата страна, може да бъде намерена и подробна информация за някои от най-интересните и атрактивни фестивали, както и много снимков материал.

"По наши данни, в България ежегодно се провеждат над 120 традиционни кулинарни фестивали, които са отворени за всеки, като радостното е, че броят им непрекъснато нараства. Освен, че се съживяват стари традиции, възникват и нови фестивали, които тепърва поставят своите основи. Няма как да не прави впечатление, че всички те са празници, които обединяват местните общности, провокират почитта към кулинарните традиции, и не на последно място – запалват интереса и любопитството на младите", коментира Стоян Стоянов, инициатор на Кулинарните фестивали на България.

Наградата за най-любим кулинарен фестивал в България, определен в резултат на гласуването, ще бъде връчена на церемонията за отличаване на победителите в ежегодния конкурс АГОРА, който тази година се провежда за 11-ти пореден път. Церемонията, насрочена за 30 март 2020 г., ще награди читалища, които заедно с местните хора са допринесли за подобряване на качеството на живот в общността и са предизвикали положителна промяна в своя град или село през 2019 година. Новата категория, в която за първи път ще бъде връчена специална награда по инициатива на "Кулинарните фестивали на България" (Festivali.eu), е наречена "Вкусни празници на общността".

Анкетата вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин